Erdélyi raffaello szelet
sponsored links
Imádom a kókuszos süteményeket, a tepsis raffaello szelet amit már nagyon régen felraktam az oldalra, meg a kókuszkocka, nagy kedvenceim. A minap megláttam ezt a süteményt egy fotón és nem gondolkoztam azon, hogy érdemes-e miatta felfûtenem a konyhát. :) A krém a 10 db tojássárgával valami csoda, és a diós kakaós réteg nagyot dob az ízvilágon. Tetemes mennyiség lesz belõle, úgyhogy hívjunk nyugodtan vendégeket! :)
Kókuszos tészta hozzávalói:
- 5 darab tojásfehérje
- 150 g cukor
- 150 g kókuszreszelék
- 2 kanál liszt
- 1 csomag sütõpor
- kis citromlé
Diós-kakaós tészta hozzávalói:
- 5 darab tojásfehérje
- 150 g cukor
- 150 g darált dió
- 3 kanál kakaópor (nem cukrozott)
- 2 kanál liszt
- 1 csomag sütõpor
Krém:
- 10 darab tojássárgája
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás fõzõs pudingpor
- 300 ml tej
- 250 g vaj
- + csokireszelék és kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- A kókuszos (fehér) tésztához a tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel habbá verni és félidõben hozzáadjuk a cukrot, amivel fényes kemény habot verünk, egészen addig míg a cukorszemcsék már nem érezhetõk a habban.
- A sütõporos, lisztes kókuszkeveréket a habba forgatjuk óvatosan egy szilikonlapáttal.
- Sütõpapírt tegyünk a gáztepsibe amire elõzõleg rajzoljunk egy 22x30 cm-es téglalapot és erre a rajzra simítsuk el a kókuszos tésztát. Süssük 180 fokon 15-20 percig, nekem kellett a 20 perc mert egy régi 20 éves gáztûzhelyem van. Az eredeti recept 15 percet írt.
- Megvártam, hogy megsüljön és utána álltam neki a másik tészta összeállításának, mert csak egy gáztepsim van. Ugyanúgy készítjük mint a világos tésztát, csak a diót a kakaóval, sütõporral és liszttel keverjük össze, így mehet a kemény habhoz. Ezt a barna tésztaalapot is megsütjük.
- A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral kézi habverõvel kikeverjük, majd a pudingport is hozzákeverjük, végül a tejet kis adagokban szintén belekeverjük. Sûrû krémet fõzünk, majd hideg vízbe állítva, sûrûn kevergetve szobahõmérsékletûre, tehát nagyon langyosra hûtjük.
- A puha vaja robotgéppel beledolgozzuk.
- A krém kétharmadát a fehér tésztára kenjük, erre tesszük a barna tésztát, amit megkenünk a maradék krémmel. A tetejére csokit reszelünk és kókuszreszeléket szórunk. Tegyük hûtõbe pár órára, de a legjobb egy éjszakára és utána gyönyörûen szeletelhetjük.
Jó étvágyat!