Erdélyi borzaska

2014-01-04

sponsored links

Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott mûködõ büfésnél.
Elõszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velõt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.
Természetesen gomba és velõ nélkül is nagyon finom és laktató.
A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.
Akárhogy is, szívesen ajánlom! ;)

Hozzávalók:
1/2-1 kg sertés karaj 
(vagy más ízlés szerinti hús, akár csirke vagy pulyka mell is lehet)
közepes sûrûségû palacsinta tészta 
( tojás, liszt, só, tej(vagy víz esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítõ, 1 nagyobb burgonya
A tetejére:
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg sajt
2-4 dl tejföl
kevés só
3 gerezd fokhagyma
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk.
Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát(reszelõ nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.
A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínûre sütjük váltakozó láng felett. 
(Élõszõr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)
A kész szeleteket papírtörlõre helyezzük tálalás elõtt. 
A szoba-hõmérsékletû tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.
A sajtot a reszelõ nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, elõször a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.
Köretnek pirított burgonyát készítünk.
( A kockára vágott burgonyát félkészre fõzzük sós vízben, leszûrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütõben fûszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)

Tipp:
A hús íze tovább fokozható, ha elõzõ este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára :)




Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/01/er...

sponsored links

Keres?s