Erdei gyümölcsös & mascarpone krémes torta

2014-04-04

sponsored links

Avagy az egyik kedvenc tortám?


A torta. J

Ma reggel egy kedves magyar ismerõsöm hívott, hogy kellene neki ?valami? finom és egyszerû torta, de lehetõleg olyan, ami nem émelyítõen édes és cukros, inkább friss és gyümölcsös. A torta természetesen finneknek készült, akikrõl érdemes tudni, hogy az erdei gyümölcsökkel és az eperrel soha nem lövünk mellé, így végül egy ilyen tortárat kellet készítenem.

Ezt a tortát azért is szeretem nagyon, mert az én szívemhez, mint TORTA, ez áll a legközelebb, másrészt az alaprecept jól változtatható és kombinálható. Így ha valaki áfonyatortát kér, akkor a gyümölcsalapot csak áfonyára cserélem, ha valaki nem szeretné a pirított mandulát a torta oldalán, azt el is lehet hagyni, vagy a krémrózsákat a torta tetején tovább lehet díszíteni csokidíszekkel, szórócukorral, vagy akármi mással.

Nálam most egy erdei gyümölcsös és mascarponés krémmel töltött, vaníliás piskótás, fehér csokiba mártott eperszeletekkel díszített verzió készült, ahol a krémrózsákat üresen hagytam a torta tetején, mivel ide majd finn zászlók kerülnek majd. J

Hozzávalók: (Egy 18 cm átmérõjû, 12 szeletes tortához.)
(1) Piskóta:
5 tojás
5 ek porcukor
3 ek liszt+ 2 ek keményítõ
1 csipet sütõpor, 1 csipet só
1 tk van aroma
(2) Krém:
250 g mascarpone
4-5 ek cukor (igény szerint)
1-2 tk vanília kivonat
200 g fagyasztott erdei gyümölcs
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 citrom reszelt héja és ? citrom leve
1 Dr. Oetker Zselatin fix, vagy 20 g zselatin por
(3) Díszítés:
4-5 db eper
40 g fehér csokoládé
50-60 g pirított mandula
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 habfixáló

(Egy 24 cm-es tortához az itt megadott mennyiség 1,5-szeresével dolgozzunk.)

 
A díszítéshez fehér csokiba mártott eperszeleteket használtam.
A tészta:
A hozzávalókból egy 18 cm átmérõjû fehér piskótát sütünk a ?Piskóta alaprecept? c. bejegyzésben olvashatóak alapján. A tésztát kihûtjük, majd 3 szeletre vágjuk.

A krém:
Az erdei gyümölcs keveréket kiolvasztjuk és 2-3 ek cukorral, valamint 1-2 ek vízzel kis lángon fõzni kezdjük. Kb. 20 perc elteltével a gyümölcsalapot leturmixoljuk, majd további 10-15 percig néha-néha átkeverve az eredeti térfogat felére sûrítjük és kihûtjük. 
A mascarponét a vanília kivonattal, a citrom héjával és levével kikeverjük. A tejszínhabot felverjük, majd több részletben beleforgatjuk a mascarponéba, ezután hozzácsurgatjuk a gyümölcsös alapot. Hozzáadjuk a Zselatin fix-et, valamint ha túl savanyúnak érezzük a krémet, akkor további 1-2 ek porcukrot is.
(Zselatin Fix helyett porzselatint is lehet használni, ezt a gyümölcsös alapban kell felolvasztani, ekkor azonban nem kell a gyümölcsöt teljesen lehûteni.)

A torta összeállítása:
A krémet elfelezzük és a 3 tortalap közé töltjük. A maradék tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd ezzel burkoljuk a tortát. A torta oldalát felpanírozzuk pirított mandulával, majd a torta tetejét néhány tejszínhab krémrózsával díszítjük. A megmosott és elfelezett epreket olvasztott fehér csokiba mártunk, amit a torta tetejére sorakoztatunk.

Jó étvágyat!                     ildiKOKKI


 
Erdei gyümölcsös torta.

Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/04/erdei-...

sponsored links

Keres?s