Epres vaníliakrémes torta - paleo

2014-05-19

sponsored links







Angi szülinapjára készítettem ezt a finom tortát, epres volt a kívánság. Minden hozzávalója nagyon finom, eper, fõzött vaníliakrém és kókuszkrém. Nemcsak finom, hanem dekoratív is, egészben és szeletben is, nagy sikere volt.

Hozzávalók:
Az alaphoz:
4 tojás
4 ek. erythritol porrá õrölve
6 ek. õrölt mandula
1 ek. olvasztott kókuszolaj

A töltelékhez:
kb. 80 dkg eper
6 tojás sárgája
15 dkg erythritol porrá õrölve (ízlés szerint)
6 dl mandulatej
2 rúd vanília
6 lap zselatin

A tetejére:
4 dl behûtött kókuszkrém
3 ek. erythritol
1 ek. citromlé
+
kb. 5 dkg eperpüré

Az alaphoz egyszerû mandulás piskótát sütöttem, minden piskótát így szeoktam sütni, a hagyományosat is. Az egész tojásokat a porrá õrölt édesítõvel habosra kevertem, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nõ, sûrû krém lesz belõle. Ezután úvatosan beleforgattam az õrölt mandulát, majd az edény szélérõl belecsurgattam az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgattam az egészet. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütõpapírral, beleöntöttem a masszát, 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt megsült nálam, de ez sütõnként változhat. Ezután hagytam a formában kihûlni, majd lehûztam róla a sütõpapírt és visszatettem a formába a piskótát. A krémhez a mandulatejet feltettem melegedni, a vaníliarudakat ketté vágtam kikapartam a belsejüket és az üres rudakat a tejbe dobtam, amikor felforr, akkor  szoktam kivenni belõle. A tojássárgákat a porrá õrölt édesítõvel habosra vertem, amíg el nem kezdett fehéredni, majd folytonos keverés közben lassan hozzácsurgattam a tejet. Az egészet visszaöntöttem a fazékba, folytonos keverés közben alacsony lángon felfõztem. Fontos, hogy alacsony lángon fõzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárga. Amikor már elég sûrû lett, akkor levettem a tûzrõl ,hideg vízfüdõbe állítottam, közben többször átkevertem. A zselatinlapokat hideg vízbe tettem 5 percre, majd leszûrtem és hozzákevertem a vaníliakrémhez. Jól elkevertem az egészet. Az eper szemeket megmostam, megszárítottam és koraktam velük a piskóta tetejét. Ha kicsi szemeket választunk, akkor szép egyenletes lesz a torta, nekem voltak benne nagy szemek is, ezek kilógtam a vaníliás krémbõl, ezért is készült a tetejére a kókuszkrém. Az eperbõl kb. 5 dekányit félrettem, ezt botmixerrel pürésítettem, ezzel díszítettem a tetejét. Amikor a vaníliás krém elkezdett dermedni egyenletesen ráöntöttem az eper szemekre és hûtõbe tettem teljes dermedésig.  A hideg kókuszkrémet az édesítõvel és a citromlével  felvertem, ezt kentem a megdermedt krém tetejére, az eperpürét egy vastag zacskóba tettem, pici lyukat vágtam rá és körkörösen díszítettem vele a torta tetejét, végül hurkapálcával megmintáztam és hûtõbe tettem pár órára. Nagyon finom torta lett, a vaníliás krém különesen jó lett, nem túl édes, és az eperrel nagyon jól harmonizált. A maradék másnapra még finomabb lett, érdemes elõre elkészíteni.





Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/05...

sponsored links

Keres?s