Epres savóital - frissítõ, egészséges gyümölcsital

2014-03-06

sponsored links

Hogyan jött a savóital gondolata? Mostanában a feleségemmel nagyon rákaptunk a házi készítésû vajkrémre, házi készítésû krémsajtra. Ezek készítése közben azonban jelentõsebb mennyiségû tejsavó keletkezik, ami annyira egészséges, és annyi hasznos dolog van benne, hogy - szerintem - bûncselekmény a csapba önteni. Bár bevallom õszintén, nem túl bizalomgerjesztõ látvány. :-) Eddig mindig megittam magában úgy, ahogyan kicsepegett a készülõ krémsajtból, vajkrémbõl. De egyrészt már kezdtem unni úgy simán önmagában, másrészt a fantáziám elkezdett dolgozni, hogy biztosan lehetne belõle valami sokkal ínycsiklandóbb, és bizalomgerjesztõbb dolgot is készíteni belõle. Mivel a boltokban sokféle tejsavó alapú gyümölcs ízû vackot (ezek tényleg vackok) lehet kapni, arra gondoltam, én is gyümölcsös savóitalt fogok készíteni. Elképzeléseim voltak, de azért biztos, ami biztos rákerestem az interneten, és a kellemes meglepõdés helyett elszörnyedtem.

A savó enyhén sárgás színû, áttetszõ folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.

Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlõdéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelõ csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélmûködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli idõszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elõsegíti a zsírégetést segíti elõ, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.

Az internet ugyanis telis-tele van olyan savóital receptekkel, amelyeket fõzni, azaz közel 100 fokra hevítve kell elkészíteni. Ezzel csak egyetlen baj van: a vitaminok igen nagy százaléka ekkora hõmérsékleten lebomlik, és így az áldásos tejsavó igen csak veszít az értékébõl. Ugyanez a helyzet a gyümölccsel is. Ezért úgy döntöttem, a saját fejem után fogok menni, és olyan változatot készítek, amelyikben "nyersen", azaz fõzés nélkül van a gyümölcs és a tejsavó is. Tavaly szedd magad eper akció keretében nagyjából 18 kg eperhez jutottunk hozzá, amelynek egy részébõl eperlekvár lett, egy másik része pedig egészben le lett fagyasztva. Mivel így nekünk még van eprünk, emellett a gyümölcs mellett döntöttem. A végeredmény pedig egy istenien finom egészséges és frissítõ ital lett... :-)

Hozzávalók az epres savóitalhoz:
- 7 dl natúr tejsavó (a natúr alatt azt értjük, hogy nem sós, nem citromos, nem ecetes, stb.)
- 25 dkg eper
- 4 evõkanál tartósítószermentes (házi) eperlekvár
- fél citrom leve

Epres savóital elkészítése:
Az epret botmixer segítségével pépesítsük, majd öntsük rá a hideg tejsavót. Facsarjuk bele a fél citrom levét, majd adjuk hozzá az eperlekvárt. Az egészet alaposan keverjük össze. Ha a savó nem volt teljesen tejszínmentes, azaz a tetején volt fehéres réteg, akkor kevergetés közben elõfordulhat, hogy ez a réteg habzani kezd. Ettõl nem kell megijedni, ez teljesen normális jelenség. Akit zavar, kanalazza le róla, de ez is elfogyasztható természetesen. Amint ezzel is megvagyunk, tegyük be a hûtõbe az egészet, és hagyjuk érni pár órát. Ezt követõen fogyasztható. Nagyon finom és egészséges...

Megjegyzés:
Természetesen bármilyen más gyümölccsel elkészíthetõ, vagy akár több gyümölcs keverékével is. A hozzáadott lekvár az édesítést szolgálja. Ehelyett használható cukor, méz, vagy bármilyen más édesítõszer, de aki szereti természetesen savanykás ízeket, az akár édesítés nélkül is fogyaszthatja...

Eltarthatósága mindösszesen néhány nap, ezért nem érdemes nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy el is fogy. Viszont cserébe, hogy nem forraltuk fel, a benne lévõ élõ baktériumkultúra - ez természetes része - segít rendben tartani a bélflórát. Ha forraljuk, akkor tovább lesz eltartható, de oda ez az áldásos hatás is.

Mindenkinek kellemes felfrissülést kívánunk a finom és egészséges savóital által... :-)

A tejsavó összetevõirõl, élettani hatásairól a www.tejedes.hu oldalon olvashattok bõvebben. Érdemes megnézni.

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/03/epres...

sponsored links

Keres?s