Epres-robbanós cukorkás bonbon

2014-05-02

sponsored links

































Mostanában, ha ajándékról van szó, bonbonos cuccokat kapok a barátaimtól, nagyon izgalmas dolgokkal szoktak meglepni :). Legutóbb robbanós cukorkát kaptam ? zseniális ötlet ? máris azon gondolkoztam, hogy vajon a cukorkát a robbanásveszély miatt a tölteléktõl el kell-e majd zárni? Mint kiderült, az aggodalmam jogos volt, a robbanós cukorka levegõvel/nedvességgel nem érintkezhet, ezért külön csokiburokba kell elkülöníteni. 
E miatt egy kicsit macerásabb elkészíteni, de érdemes, mert gyerekeknek igazi különlegesség lehet, felnõtteknek pedig, egy kis nosztalgia :).
Ami még a bonbonnal kapcsolatban foglalkoztatott, hogy vajon mitõl robban a robbanós cukorka?! Csodálom, hogy ennek korábban még nem néztem utána, a válasz mindenesetre, a szén-dioxid. A gyártás során a megolvasztott cukorba nagy nyomáson szén-dioxidot adagolnak, majd amikor a cukor megszilárdul, buborékokban magába zárja a gázt. Amikor a cukor nedvesség hatására megolvad, a buborékok szétpukkadnak. Ennyire egyszerû :).

Hozzávalók:
- Az epertöltelékhez:
  150 g eper
  1 ek. méz
- A burokhoz:
  200 g fehér csoki
  1%-nyi porított kakaóvaj
  liofilizált eper vagy málna

Elkészítés:
Az eperpürével kezdem: megmosom, megpucolom és összeturmixolom az epret.
Az eperturmixot egy kisebb lábasba öntöm, hozzáadom a mézet, és alacsony hõmérsékleten addig forralom, amíg jó sûrû nem lesz. Közben élvezem az egész konyhát belengõ, fantasztikus eper illatot :)!
Amíg az eperpüré hûl, elkészítem a liofilizált málnával márványozott fehércsoki burkot. A liofilizált málnadarabokból egy zacskóba kb. 2-3 teáskanálnyit teszek, amit a húsklopfoló sima részével jól összetörök.
Kb. 30 grammnyi fehér csokit megolvasztok és temperálok, és a málnaporral egynemûre keverem. A rózsaszínû csokiból vékony csíkokat csurgatok a polikarbonát formába, és ecsettel vagy az ujjammal szétkenem, hogy foltokat kapjak.
Amíg a rózsaszín minta megszilárdul, temperálom a fehér csokit, majd elkészítem a bonbon hüvelyeket és hûtõbe teszem egy 10 percre, hogy megszilárduljon.
Ezután a bonbonhüvelyekbe egy-egy késhegynyi robbanós cukorkát adagolok, amit a 31 fokosra újramelegített fehércsokival légmentesen lezárok. Erre azért van szükség, mert különben az epermassza nedvességtartalmától idõ elõtt felrobbannának a cukorkák.
A formát ismét hûtõbe teszem, hogy a fehércsoki réteg megszilárduljon, majd az eperkrémet is a csoki hüvelyekbe adagolom, ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezárásnak.

Az maradék fehér csokit újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Hûtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/izharmonikus/...

sponsored links

Keres?s