Epres rebarbarakrém mézes joghurttal ? ismerkedés a rebarbarával

2014-05-23

sponsored links

Mézes joghurt almával kombinálva, és egy kissé más módszerrel már debütált a blogon. De mivel nagyon kedvelem, valószínû még bõven fog szerepelni. Mikor ez az ötlet jött, egy desszert szinten szuper egészséges frissítõ nyalánkságot terveztem, de aztán a lustaság máshogy alakította. Sebaj, így is nagyon finom lett, mindössze bele kellett komponálni a mascarponet ami miatt annyi a hátránya, hogy nem illethetem a ?könnyû? vagy a ?light? jelzõvel.

Mostanában többször csináltunk joghurtból sajtkrémet, és ez adta az ötletet, hogy ehhez a krémhez is ezt a módszert válasszam, hogy egy kicsit sûrûbb, tömörebb legyen az állaga. De a sajtkrémhez képest annyi különbséggel, hogy jóval kevesebb ideig csepegtetem a joghurtot. Mire elérte a joghurt a kívánt halmazállapotot, addigra belustultam, és úgy döntöttem ráér ez következõ nap is. Így a krém több mint egy éjszakán át csepegett, azaz sajt lett belõle, amit viszont lágyítani kellett egy kis mascarponéval.

Epres rebarbarakrém mézes joghurttal

Ez a desszert még arra is kiváló, hogy ismerkedjünk a rebarbarával. Elõször bõ 10 éve külföldön találkoztam vele, de csak pár éve kezdtem el használni. Azaz ez a ?kezdtem el használni? egy kis túlzás, mert ugyan kedvelem, de messze nem érzem azt a rajongást iránta mint Európa északibb országaiban. Ennek a zöldségnek ? merthogy zöldség ? savanykás az íze, és talán azért is alkotnak klasszikus párost az eperrel, mert utóbbi egy kicsit édesíti, ellensúlyozza, lágyabbá teszi az ízét. Így kezdetnek, azaz ismerkedésnek ez a recept tökéletes. A krémnek a méztõl és a vaníliától van egy kellemes aromája, de alapvetõen semleges az íze, így tud érvényesülni a kicsit édes ? kicsit savanykás gyümölcs-zöldség pép, és így lesz a melegben is egy kellemes frissítõ desszert.

Epres rebarbarakrém mézes joghurttal

Epres rebarbarakrém mézes joghurttal

Elkészítési idõ: Kb. 30-40 perc + egy éjszaka csepegetés
Mennyiség:       4 kis adag
Nehézségi fok: egyszerû

Hozzávalók a krémhez:

  • 500g natúr joghurt
  • Fél kiskanál só
  • 250g mascarpone
  • 110g méz (1ek. kb. 25g, így 4 bõ evõkanál kell hozzá, vagy ízlés szerint kicsit több vagy kevesebb)
  • 1 lime vagy fél citrom héja
  • 1 kiskanál  lime vagy citromlé
  • 3-5 kiskanál natúr joghurt
  • 1 kiskanál vaníliakivonat

Hozzávalók az epres rebarbarakompóthoz:

  • 300g rebarbara
  • 300g eper
  • 2 evõkanál cukor
  • 1 evõkanál barnacukor
  • 1 evõkanál méz
  • szûk fél kiskanál fahéj (elhagyható)

1. lépés
A natúr joghurtot elkeverjük a sóval, és egy nagyobb, mély edénybe tiszta muszlin kendõt fektetünk, ebbe öntjük a joghurtot. A kendöt a csücskeinél összefogjuk, a jogurtot pedig fellógatjuk a hûtõben, hogy a tálba csepegjen. Így hagyjuk egy éjszakán át. Nekem a hûtõpolcok rácsosak, így a kendõ csücskét egy irodai binder kapoccsal (azaz iratcsipesszel, és nyilván legjobb a krémnek, ha van olyan ami mosolyog) a rácshoz erõsítem, és így lógatom.* Reggelre egy sûrû sajtszerû massza lesz belõle.

2. lépés
A rebarbarát és az epret megtisztítom, a rebarbarát felvágom (ha nagyot vettünk) egy hõálló tálba teszem, megszórom egy evõkanál cukorral, majd 180 fokon addig sütöm míg puha nem lesz. Ez kb. 10-15 perc. Kb. a sütési idõ felénél az epreket (szükség esetén félbe vágva) hozzáadom. Szerettem volna hogy az eprek nagyjából egészben maradjanak, vagy egy kicsit nyersebbek legyenek, ezért adtam hozzá késõbb, de egybe is betehetjük a sütõbe.

3. lépés
Hagyjuk egy kicsit kihûlni az epres rebarbara krémet, majd ízesítsük. Én egy evõkanál barna cukrot, egy evõkanál mézet, és egy szûk evõkanál fehércukrot adtam még hozzá, és egy kis fahéjjal ízesítettem. De kóstoljuk meg, és ízlés szerint szûkítsünk vagy bõvítsünk az ízesítésen.

4. lépés
Míg a rebarbarás krém sütõben, addig összeállíthatjuk a krémet. A tömör joghurtot kivesszük a hûtõbõl, hozzáadjuk a mascarpoét, a mézet*, a citrom levet és héjat, és szükség esetén egy kevés natúr joghurttal higítjuk. (Nekem kb. 4 kiskanállal kellett hozzáadnom.)

5. lépés
Összeállításhoz poharakba rétegezzük a krémet és az epres rebarbarás lekvárt. Ehetjük így is és összekeverve is.

Epres rebarbarakrém mézes joghurttal

Megjegyzések:

  • Talán egyszerûbb ha a muszlin kendõt egy szûrõre/szitára tesszük és abba öntjük a joghurot. Így csepegtetjük egy estén át. De hatékonyabb, ha még a saját súlya is húzza a joghurtot.
  • A krémnél, és a lekvárnál is fontos a kóstolás. Ez a verzió kellemesen, enyhén édes, de nyugodtan hangolhatjuk édesebbre, fõleg mézesebbre.
  • Joghurt tekintetében szerintem most egy kevésbé savanykásat válasszunk. Számomra ilyen pl. a Zott Natura, Creamfields, Bakoma Greek, esetleg a Milfina.
  • Mikor a rebarba és az eper megsül, egy része nagyon leveses lesz. Ezt a finomságot nem kell leönteni, várjuk meg míg kihûl egy kicsit, és ismét keverjük el az egészet.
  • A rebarbarához jól passzol még a gyömbér is. Ehhez a pavlova tortánál az útmutatás.

 

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_IMG_7206 - Copy

 

Tavaszi pavlova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/23/...

sponsored links

Keres?s