Epres morzsasüti

2014-05-17

sponsored links

Tavaly valahogy lemaradtam az eperrõl. Készült eper lekvár, ettünk sok-sok epret, akkor még volt a kertbe eper palánta, de mivel nem ért be egyszerre túl sok, ezért inkább csak ettük. Ahogy visszaemlékszek a tavalyi évre, nem volt fényes idõ az eperre, ezért elég rövid idõ alatt lefutott a hazai eper. Késõbb még lehetett kapni import spanyolt és lengyelt, de köszönöm szépen... Egyszer vettem belõle és úgy döntöttem, hogy, majd jövõre lesz újra lehetõség jóllakni jóízû eperbõl. Bár az idén az import is elég édes volt, de a hazai az mégis csak más. Eljutottam odáig, hogy kiló számra veszem, sõt ismét berendeltünk egy ládával, amibõl lekvár fog készülni. A barack és a szilva mellett ez az egyik kedvencünk.
De most jöjjön egy nagyon egyszerû és gyors morzsa süti, aminek a receptjét itt találtam. Természetesen ezt is sikerült egy picit egészségesebbé tennem. :) Nem is én lettem volna. ;)









Hozzávalók (16 kockához, 25x25cm formához):
Tésztához:
3/4 bögre zabliszt
1 bögre tk. tönköly búzaliszt
1/2 graham liszt
1/2 bögre barna cukor
3/4 tk. sütõpor
1/4 tk. só
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg hideg vaj
1 nagy tojás

Töltelékhez:
60 dkg szeletelt eper
1/2 citrom leve
1 ek. vaníliás cukor
2 ek. nyírfacukor
4 tk. kukoricakeményítõ

Elkészítés:
Egy tálba mérjük ki a liszteket, a cukrot, a sütõport, a sót a citrom reszelt héját. Daraboljuk bele a hideg vajat és üssük hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, de elég csak annyira, hogy éppen összeálljon. Egy 25x25 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral, majd a tészta 2/3 részét nyomkodjuk szét egyenletesen. Nedves kézzel kicsit könnyebb és így jól össze is tapad a tészta. A tölteléket keverjük össze egy tálba, majd kanalazzuk a tésztára és simítsuk el. A maradék tésztát morzsoljuk a tetejére.
Elõmelegített 170°C-os sütõbe süssük 45-50 percig.
Az illat garantált és ellenállhatatlan, de várjuk meg míg kihûl és így szeleteljük fel.




Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/05/epres...

sponsored links

Keres?s