Epres-mandulás sajtkrémes piskóta, joghurtos gyümölcsfagyival

2014-05-11

sponsored links

A legújabb UK Good Food magazin címlapfotója volt ez a desszert. Mikor megérkezett az újság, tudtam, hogy el fogom készíteni. Nem vártam vele túl sokat, mindig remek alkalom egy vasárnapi ebéd, és az ugye minden héten van:)

Hozzávalók 26 cm gyümölcstorta formához:

A tésztához:
175g puha vaj, 200g cukor, 4 tojás, 200g liszt, 1 tk. sütõpor, 50g darált mandula, 75g natúr joghurt, 2 tk. vanília eszencia, 250g eper és áfonya (összesen), 1 maréknyi szeletelt mandula

A sajtkrémes krémhez:
200g zsíros natúr sajtkrém, 25g cukor, 1 tojás

Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
Vajazzuk és sütõpapírral béleljük ki a gyümölcstorta formát. 

Elõször a sajtkrémes részt készítjük el. 
Az összes hozzávalóját egy tálba keverjük simára robotgéppel. Tegyük félre, haladjunk tovább!

A piskótához a vajat, a cukrot, a tojásokat, a lisztet, sütõport, a darált mandulát, joghurtot, vanília aromát és egy csipetnyi sót egy nagy keverõ tálba habosra, csomómentesre keverjük robotgéppel vagy kézi mixerrel.
A massza felét simítsuk az elõkészített gyümölcstorta sütõtálba, majd szórjuk meg a felszeletelt eper és az áfonya felével. Ugyanígy felezzük el a sajtkrémes krémet is, és körkörösen vagy összevissza csorgassuk rá a epres-tésztára. Ezután befedjük a megmaradt tészta masszájával, újra a gyümölcsök jönnek és a végén a sajtkrémes krém.
Befejezõ mozzanatként meghintjük a szeletekre vágott mandulával és mehet is a sütõbe.

Kb. 50 perc-1 óra alatt sül készre, ha már szép aranybarna a teteje, isteni illata van, biztos kész!
Hidegen - melegen tálalva ugyanolyan finom. Az aranysárga piskótában a lucskos sajtkrémes részek....mintha egy lágy túrótortát ennénk...

Na, de ezt még megfejeljük egy kis könnyû házi készítésû fagyival!
De csak ha van 5 perced, mert kb. annyi ideig fog tartani:)

A joghurtot gyümölcsfagylalt hozzávalói:
500ml zsíros natúr joghurt, 400g bogyós gyümölcsmix, 2 ek. cukor, 1 ek. rózsavíz (elhagyható)

A joghurtban elkeverjük a cukrot, rózsavizet és óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölcsöket. Lehet friss, lehet fagyasztott is. Egy dobozba öntjük és mehet is a fagyasztóba! Miután ez a "fagyi" nem tartalmaz sok zsírt, tejszínt és tojást sem, ne várjuk tõle a megszokott krémes hatást. De nagyon friss, könnyû és hihetetlen jól illik a fenti sütihez!
Tálalás elõtt 2 órával vegyük ki a fagyról és hagyhatjuk szobahõmérsékleten kellõen megpuhulni.
Esetleg egy villával össze is törhetjük, hogy még dekoratívabb legyen:)

Jó sütést!




Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/05/epres-ma...

sponsored links

Keres?s