Epres-kekszes házi jégkrém

2014-04-07

sponsored links

Kolléganõmmel múlt héten arról beszéltünk, hogy mindjárt itt a nyár, kezdõdhetnek a nagy fagyizások és hogy milyen szerencsések vagyunk, mert munkahelyünktõl néhány lépésnyire végre nyílt egy szupermarket, ahova akár nap közben is kiugorhatunk, ha jégkrémre vágyunk. Eddig semmi nem volt se közel se távol, a fagyizást estére vagy hétvégére kellett halasztanunk, hiába volt negyven fok nap közben.


Ennek kapcsán eszébe jutott kolléganõmnek, hogy egy gasztromûsorban látott egy nagyon jó és egyszerû jégkrémkészítési ötletet. Sajnos pontosan nem tudta elmondani, hogy milyen mennyiségû hozzávalókból készült, de kiindulási alapnak tökéletes volt amit felsorolt.

Hét végén anyukám gyönyörû és az évszakhoz képest viszonylag olcsó epret vett nekünk, így azonnal nekiálltam megvalósítani a házi jégkrémet.


Azt tudtam, hogy kell bele tejszín, valamilyen gyümölcs és nem árt némi alkohollal felturbózni. Meg egy kis csokival vagy keksszel, hogy ropogós darabka is legyen a fagyott tejszínes krémben. Nálam ez a következõképpen nézett ki.

Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 4 dl habtejszín
- 1 evõkanál rum
- 3 evõkanál porcukor
- 10 db omlós, kakaós keksz

díszítéshez:
- néhány szem eper
- 5 dkg olvasztott étcsoki

Az epret megmostam, megtisztítottam és beledobtam az aprítógépbe. 1-2 másodperc alatt felaprítottam. A hideg tejszínt a cukorral kemény habbá vertem. Beleforgattam az epret, a rumot és az összetört kekszet.

Egy õzgerinc formát kibéleltem celofánnal, úgy hogy bõven túllógjon rajta. A mélyedésbe beleöntöttem az epres habot, a tetejét befedtem a lelógó fóliával és mehetett a mélyhûtõ gyorsfagyasztó rekeszébe.


Közben néhány szem epret megmostam, megszárítottam. Gõz felett megolvasztottam az étcsokit és a félbevágott epreket félig megmártottam benne. Tányérra rendeztem és a hûtõbe tettem dermedni.

Néhány óra múlva megkóstoltuk a jégkrémet. Egy része fagyott volt, a belseje viszont még nem. Ettõl függetlenül megettük a felét. :)

A másik felét másnap kiborítottam egy tálra. Ismét megolvasztottam az eprek bevonása után megmaradt csokit és amikor langyosra hûlt, meglocsoltam vele a jégkrém tetejét. Eprekkel díszítettem. Ekkor már keményre fagyott, szeletelhetõvé vált.

Tapasztalatom szerint kb. 4-6 óra lenne az ideális fagyasztási idõ, amikor már nem krémes, de még nincs kõvé fagyva a jégkrémünk.


Tovább fogok kísérletezni például banán-csokilikõr, kókusz-kókuszlikõr összeállításokkal, mert az elsõ próba nagyon meggyõzõ volt számomra. A kekszdarabkák és a rum feldobta az amúgy is nagyon kellemes epres tejszín ízt és akkor a csokiról még nem is beszéltem...  :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/04/epres-...

sponsored links

Keres?s