Epres Gazpacho

2014-06-06

sponsored links

Holnap kezdõdik az idei év elsõ nyári hétvégéje, és az idõjósok szerint is az elsõ igazi nyári hétvége. Remélem, hogy a hosszú hétvégén mindenki elmegy strandolni, Balcsizni, tengerpartolni a melegbe, vagy ha valaki még nem érzi magát elég edzettnek a kánikulához, akkor a hegyekbe, ahogy mi tettük tavaly június közepén. Évek óta terveztük, hogy egyszer egy nyáron is megnézzük a síelõ helyet. Mikor itthon mindenki egy szál trikóban izzadt, én síruhában gyõzködtem az Embert, hogy mivel nincs kesztyûnk és sapkánk nem érdemes a hóviharon keresztül feltúrázni a csúcsra, ami szintén egy, az ittenihez hasonló viharfelhõben áll. Beláttuk, lejjebb mentünk, a fantasztikus tavaszi idõbe. De senki ne gondolja, hogy csak a nõi hóbort miatt vittem magammal ujjatlan trikót. Mivel akkor már ott se fûtöttek, nagyon jól jött éjszaka a pizsi alá. De most meleg lesz, és a piacokon eper lesz. Aki esetleg itthon marad, annak lehet csinálni jó kis frissítõ desszertet, és frissítõ levet.

Eper gazpacho

A gazpacho (és a salmorejo) a spanyolok egyik válasza a kánikulára. Az utóbbi inkább délen jellemzõ, a gaspachoval viszont mostanra már szinte egész Európa hûti magát. Gyakorlatilag egy paradicsom alapú zöldségleves, amit kenyérrel tesznek tartalmassá. Semmi fõzés, szinte csak turmixolás. És ahogy egyre többen ismerik meg, egyre többen variálják. Bár sose hallottam gazpacho néven emlegeti (bár attól még tehették) engem a pár éve elterjedt dinnyeleves is erre emlékeztetett. Úgy éreztem, olyan mint egy átlag gazpacho, ami a dinnyétõl egy kicsit lágyabb, édesebb az eredeti változatnál. Most ugyanez a téma eperrel, sõt késõbb akár érdemes lehet próbálkozni barackkal.

Ez a leves eredetileg kenyérrel készül. Remek felhasználási lehetõség a szikkadt szeletek megmentésére. Nálunk az a helyzet, hogy kettõnknek igen ritkán veszünk kenyeret, de konkrétan erre az alkalomra mikor fotóztam és beküldtem a májusi Kifõztük magazinba, vettem.  Megettük, de ezért a receptért, félretettem két szeletkét, és mikor minden hozzávaló összejött a leveshez, és a fotózáshoz, a Párom boldogan közölte, hogy volt még két szelet kenyér a tartóban, ami még egész jó állapotban volt, így csinált belõle magának meleg szendvicset.  Magamban számoltam el háromig, ami olyan hatékony volt, hogy mikor csináltam, nem érdekelt, megcsináltam kenyér nélkül. Egyébként mûködött, szóval ha valaki fogyózik vagy glutén mentesen étkezik, ne adja fel, tegyen egy próbát kenyér nélkül! Párom szerint ez felér egy megszentségtelenítéssel, szerintem pedig finom.

Epres gazpacho

Elkészítési idõ kb. 15 perc
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 4 személyre egy kis adag, bõ egy liter

Hozzávalók:

  • 250g eper
  • 3 közepes paradicsom (kb. 300g)
  • 1 kígyóuborka (kb. 280g)
  • 1 kis csokor friss tárkony (kb. 5-5 gramm) vagy egy kis marék bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lilahagyma (kb. 35g)
  • 80 ml olivaolaj
  • Fél kiskanál balzsam vagy sherry ecet
  • 1 vastagabb szelet kenyér

1. lépés
Elõkészítjük a zöldségeket. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, az uborkát meghámozzuk, végül a hagymáról és a fokhagymáról is leszedjük a külsõ héját. A tárkonynak (vagy ha bazsalikomot használunk) csak a leveleit használjuk fel, a szárát nem.

2. lépés
A kenyér héját levágjuk, és a belsõ részét beáztatjuk, kb. 5 percre.

3. lépés
Turmixgépbe tesszük a hozzávalókat és simára keverjük, vagy egy nagy tálban botmixerrel pürésítjük. Hidegen tálaljuk.

Epres gazpacho

Megjegyzések:

  • Itt is fontos a kóstolás. Ha pl. nem elég édes az eper és/vagy a paradicsom, kevés cukorral (kb. 1 kiskanál) enyhíthetünk az ízeken.
  • A mennyiségek se kõbe vésettek, nyugodtan használhatunk több epret, ha azt akarjuk hangsúlyosabbá tenni, elhagyhatjuk a tárkonyt vagy a bazsalikomot és akár csak a tetejére tehetünk. Ízlés szerint akár megpróbálhatjuk a petrezselymet is.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Epres gazpacho


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/06/06/...

sponsored links

Keres?s