Epres briós recept

2014-05-03

sponsored links

Briós eperpehellyel és citromhéjjal

Briós eperpehellyel és citromhéjjal

A legillatosabb péksüteményem. A gyümölcsök nem szokványos módon történõ alkalmazása miatt hiperkoncentrált, ugyanakkor könnyû tavaszi illatokat és ízeket rejt a tészta mélye. Nem beszélve arról, hogy a bélzet is nagyon könnyû, a kalácsnál is légiesebb. Annyira könnyû, hogy fogni kell, el ne repüljön.
A titok nyitja: az epret friss gyümölcsbõl leszárítva használom,  ill. narancs héját rejtem mellé, ízfokozó gyanánt (nátrium-glutamát nem volt itthon). A habkönnyû szerkezet pedig úgy jött létre, hogy túllágyítottam a tésztát.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 8 db. 5 dkg-os brióshoz

  •  1 dkg élesztõ
  • 25 dkg BL55 finomliszt
  • 2 dkg vaj
  • 3 dkg kristálycukor
  • + további néhány deka cukor a szóráshoz
  • 1 g
  • 1,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 dkg narancshéj
  • 20 dkg eper
  • 2 tojássárgája
  • 3 evõkanál tejszín

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hûtsük vissza üzemi hõmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

Ha nincs vaníliarudunk, használjunk Bourbon vaníliás cukrot, de ez esetben számítsuk be a cukorhányadba a mennyiségét.

Csak a bio narancs héja nem tartalmaz mérgezõ konzerváló vegyületeket. Tudom, hogy drága, de én amikor legutóbb vettem egy kilót 800 forintért, egy évre elegendõ héjat ki tudtam nyerni belõle, ami jelenleg apróra vágva várja élete jobb sorsra fordulását a mélyhûtõben. Így már nem tûnik soknak az ára.

A magyar eper aromásabb mint a mediterrán országokból származó gyümölcsök. Most indul a szabadföldi szezonja. Ebbõl érdemes bespájzolni. Ha valaki nem rest napokig lekvárokat kutyulni a konyhájában, nem fog késlekedni, és beszerez egy aszaló gépet is (hatezer forintért már tisztességeset kap), és nekiáll szárítványozni. Nem kötelezõ pénzt költeni rá, mert remekül kiszárad a sütõben is, ha be tudunk állítani 50 fok körüli hõmérsékletet neki.
4-6 óra alatt készül el a zizegõsre száradt eperpehely. Szinte mindenféle zöldség és gyümölcs aszalható-szárítható ily módon. Aki ráérez a szárítva tartósítás (és aromazárás) ízére, hamar függõvé fog válni.

Természetesen narancshéj nélkül is mûködik a recept. Sõt, az epret is helyettesíthetjük bármilyen más szezonális betéttel (mazsola, kiwi, banán, mák, stb.), ill. ki is hagyhatjuk. Ha eltérünk a recepttõl, csak a tészta illata fog megváltozni, az állaga és formája nem.

Tapasztalatom szerint, a briós tetejére szórt kristálycukor jobban mutat, és kevésbé olvad szét, ha nagyobb szemû. A Koronás márka vált be nekem a legjobban. A szlovákot pedig messzire kerülöm.

Sütéshez ne használjunk légkeverést, mert leégeti a cukrot.

Elkészítés

  1. A szárítványt vegyük ki az aszalóból/sütõbõl és tördeljük fel 3-4 felé.
  2. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, és morzsoljuk bele az átszitált lisztbe.
  3. Morzsoljuk bele a vajat is.
  4. Keverjük el benne a cukrot és a sót.
  5. Oldjuk fel az élesztõt a langyos tejben, és keverjünk ki benne egy tojássárgáját, majd öntsük a liszthez.
  6. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg fényes, edény faláról leváló, hólyagos nem lesz (ez nálam 10 perc). Ha nem lágyult fel a tészta, és túl ruganyos (ujjunkkal megbökve a tészta összezár, ill. nem lehet alákapkodva nyaggatni), akkor adjunk hozzá még egy kis langyos tejet. Elmehetünk akár 2 dl-ig is.
  7. A gyúrás végén beleforgatjuk a gyümölcsöket.
  8. Nedves konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük szobahõmérsékleten. Célunk, hogy tésztánk megduplázza a térfogatát.
  9. Lisztes deszkán hengert formálunk belõle, majd 8 részre vágjuk.
  10. 30 cm-es hurkákat nyújtunk, és felcsavarjuk csigavonalban. A végét aláhajtjuk.
  11. Sütõpapírral bélelt lemezen, konyharuha alatt  kelesztjük még 30-40 percig, mindaddig, amíg a tészta közepe ki nem emelkedik.
  12. A csigákat megkenjük 1 tojássárgája és kortynyi tejszín keverékével, majd bõségesen, vagy szerényen megszórjuk kristálycukorral a tetejét.
  13. Betoljuk a 180 ?-ra elõmelegített sütõbe, és 15 perc alatt készre sütjük.
  14. Friss eperrel és vajjal tálaljuk a család földöntúli örömére.
Aszalás elõtt Aszalás után Briós a sütõbe vetés elõtt

Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/epres-brios-recept/

sponsored links

Keres?s