Eperlekváros piskótatallér

2014-01-08

sponsored links

Avagy hogyan dresszírozzunk könnyedén mini piskótakorongokat?

 
Mini piskótatallér eperjammel.

Szerintem nincs a földön olyan ember, aki ne lenne a Pilóta piskótatallér szerelmese, legyen az eper-, narancs- vagy meggyzselé ízesítésû. Mi sem vagyunk ezzel másként, így gondoltam megpróbálom házilag elkészíteni ezt a finomságot, mivel az ünnepi vacsorák után semmilyen bonyolult és krémes sütit nem szerettem volna se enni, se készíteni.

Ez a kis ?apróság" azonban pont elég arra, ha az ünnepek után jártunkban-keltünkben rágcsálnánk valami kis édeset, vagy vendégeket várunk és valamit azért mégis illene kitenni az asztalra, esetleg filmeznék egyet egy csendes estén. A recept maga egyébként szörnyen egyszerû, akinek van kedve feltétlenül készítse el, hiszen egy viszonylag gyorsan elkészíthetõ édességrõl van szó! J Az eredeti recept a Sütimizéria oldaláról származik. 

Tallérok...

Hozzávalók: (25-35 minitallérhoz.)
2 egész tojás
2 púpos ek liszt
2 ek porcukor
1 csipet só
1 csipet sütõpor
1 tk vanília aroma
3-4 ek eperjam
15 dkg étcsokoládé
2-3 kocka tejcsoki

A piskóta elkészítése:
A piskótatésztát a ?Piskóta alapracept? c. bejegyzésben olvashatók alapján készítettem. (A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét felvertem a porcukorral, majd tovább habosítottam a sárgájával, végül O-mozdulatokkal beleforgattam a sütõporos lisztet egy szilikonlapát segítségével.) A nyers tésztát egy erõsebb mûanyag zacsiba töltöttem, aminek az egyik csücskébe elõzõleg egy sima lyukú (8-as) díszítõcsövet helyeztem. Ezután átszedtem a tésztát a zacsiba, majd kis korongokat dresszíroztam egy sütõpapírral bélelt lemezre.Ha az összes korongot kinyomtuk elõmelegített sütõben 175°C-on kb. 10 perc alatt süssük õket aranybarnára! (Vigyázat, a korongok kicsit terülni fognak, így hagyjunk egy kis helyet köztük!)

De hogyan dresszírozzunk nagyjából ugyanakkora korongokat? Nos, a számolásos módszerrel! JMikor elkezdjük nyomni a korongokat a sütõlemezre, kezdjünk el ütemesen számolni pl. 3-ig, majd addig nyomjuk a tésztát a zacskóból, amíg 3-hoz nem érünk. A lényeg, hogy mindig igyekezzünk azonos sebességgel (tényleg ütemesen) számolni és mindig ugyanannyi ideig nyomjuk a tésztát a zacsiból! J

 
A tallérok születése.
Lekvározás és csokizás:
Az eperjamet jól keverjük fel egy evõkanállal, hogy könnyen lehessen egyenletesen dresszírozni, majd szedjük bele ugyanabba a zacsiba, amivel a piskótatésztát is kinyomtuk. (Elõtte azért a zacsit mossuk el a biztonság kedvéért! J ) A lekvárból nyomjunk pici halmokat a tallér közepére, majd a tallérokat tegyük 20 percre hûtõbe, hogy a jam kellõen megszilárduljon. Végül gõz fölött olvasszuk meg az étcsokit, szedjük egy kis zacsiba, melynek lecsíptük az egyik csücskét és egyenletesen csokizzuk le a tallérok tetejét. Akinek van kedve néhány tejcsoki csíkkal díszítheti a tallérok tetejét! A tallérok azonnal fogyaszthatók, bár érdemes megvárni, amíg a csoki megszilárdul! J
 
Így kerül a lekvár és csoki a tallérra!

Vélemény a receptrõl:
Szerintem a tallérkészítés legkritikusabb része a csokizás, mivel az könnyen lefolyhat a piskótáról és nehéz szépen elteríteni. Ráadásul a csoki nem is lesz olyan vékony a házi változaton, mint a boltin, lévén a gyárban a felesleges csokit egy gép ?lefújja? a tallérokról. Azért ne essünk kétségbe, egy zacsi és egy kis türelem sokat tud segíteni és így is csak 5 perc a csokizás! J
A másik észrevétel a házi tallérokkal kapcsolatban, hogy a piskóta nem lesz olyan vastag, mint a bolti változaté. Nos, ezen sajna nem tudok segíteni, lévén a tészta egy picit mindenképpen terülni fog, ha nem formában sütjük. Ennek ellenére teljesen megvan a Pilóta piskótatallér életérzés, mikor majszolod ezt a sütit, ami azért gyorsan kárpótol a fáradozásokért! J

Legyen szép napotok, ildiKOKKI 


Házi tallérok miniatürizálva...


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/01/eperle...

sponsored links

Keres?s