Eperlekvár és szörp tartósítószer nélkül

2014-06-09

sponsored links

Az utóbbi években mindig dzsemfix-el készítettem az eperlekvárt-dzsemet.Egyrészt gyors,másrészt kényelmes.Most viszont -így szezon végéhez közeledve- gyönyörû bordó apró epret kaptam és a kertben is hasonló van már.
Így gondoltam akkor legyen "nagyis "lekvár  belõle.Ennek plusz "mellékterméke"  egy kis eperszörp.
Mindkét módszerrel finom lekvárt készíthetünk,de ízében és textúrájában mégis mást kapunk.Ez a lekvár pár év múlva valami isteni finom lesz ( egyszer volt szerencsém enni egy kb.15 éveset).Természetesen frissen is mennyei:))

 


                               
                                       









Hozzávalók:
-2,5 kg eper
-35 dkg cukor
-1 citrom kifacsart leve


A szörphöz:
-7 dl leszûrt lé
-35 dkg cukor

Az apró epreket megmostam. A cukorral lerétegeztem abba az edénybe amiben fõztem.Ráfacsartam a citrom levét és 1 napig állni hagytam.Idõnként átkevertem.
Másnapra elég sok levet engedett.Ebbõl leszûrtem 7 dl-t és félretettem.
A maradékot kb. 40-50 percig gyöngyözve fõztem.Ekkor elég sûrûnek találtam+30 fok volt kinn is...
Tiszta üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig.
Lehet több cukorral is készíteni,de mi így szeretjük.
A léhez hozzátettem a cukrot ,felforraltam és üvegbe töltöttem.Ha nagyobb mennyiségbõl készíteném ezt is száraz dunsztba tenném,de így csak kihûtöttem és hûtõbe tettem.Ha szerencsém van 2 napig elég lesz :))
Gyönyörû sötét színû lekvárt kaptam egészben maradt apró szemekkel.A szörp szintén gyönyörû mélyvörös színû.Egy kis zúzott mentával jégkockával mennyei hûsítõ.Ha pedig alkohollal szeretnétek egy kis fehér rum nem ártana neki :)

Folytats a blogon ... napfenyesfuszer.blogspot.com/2014/06/...

sponsored links

Keres?s