Eperlekvár akácvirággal

2014-05-21

sponsored links


Az eperlekvár vagy dzsem az egyik kedvenc lekvárom, talán azért is, mert vele kezdõdik a befõzési szezon. Nem szoktam egyszerre sok 10 kiló epret eltenni, inkább csak kilónként készítem, különbözõ ízesítésekkel. Nagy kedvenc a rebarbarás eperlekvár, vagy a levendulás, de én rajongok a csilis vagy a bazsalikomos változatért is.
Az elmúlt napokban készítettem akácitalt, a bodzalé mintájára, fantasztikusan finom, nekem jobban is bejön mint a bodza, pedig azt is eléggé szeretem. Innen jött az ötlet, hogy kipróbáljam az akácos dzsemet, és bizony nagyon ütõs, végleg felkerül a listára.

Hozzávalók:

Mint mindig, a befõzés az üvegek sterilizálásával kezdõdik. Alaposan elmosogatom a kis üvegeket, majd félig megtöltöm õket vízzel. Beteszem a mikroba és a legmagasabb fokozaton 8-10 percig forralom.

Közben megmosom az epret, gondosan átválogatom és lecsepegtetem. A kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágom és egy gondosan elmosogatott edénybe teszem. Az akácot is leöblítem és leszedem a virágokat a száráról. Az eperhez adom. Végül ráöntöm a cukrot és felteszem fõni. megvárom, amíg felforr, majd közepesre veszem a lángot és 8-10 percig fõzöm a lekvárt. Közben ha nagyon habzik óvatosan leszedem a habját.
Próbaként a levébõl cseppentek egy porcelántányérra, ha megdermed a lekvárt azonnal a forró üvegekbe töltöm.
Az üvegeket lekötöm egy celofánnal, majd egy szintén gondosan elmosogatott kupakot tekerek rá. Ezután 5 percre fejtetõre állítom a lekvárokat. 
Végül gondosan bebugyolálom õket több réteg takaróval, hogy lassan hûljön ki, azaz száraz dunsztba teszem. 
3-4 nap múlva felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.



Akácvirág helyett használhatunk bodzavirágot is!


Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/05/eperlekv...

sponsored links

Keres?s