Eperhabos máktorta

2014-07-05

sponsored links

Szülinapot ünnepeltünk múlt hét végén, méghozzá egyszerre kettõt is! Anyukám 60 éves lett, apukám pedig 65. Erre a jeles napra egy igazán szép és finom tortát szerettem volna összehozni, mégpedig olyant amit még soha nem csináltam. Valami egyedit, különlegeset. Azt sem bántam, ha olyan, aminek az elkészítése sok idõt vesz igénybe, hiszen a szüleim igazán megérdemlik, hogy ezen a kerek, valamint 5-össel végzõdõ évfordulón a tõlem telhetõ legszebb tortát süssem meg nekik.

A megoldást Csincsilla, kedves exblogszerzõtársam szolgáltatta egy néhány héttel ezelõtt posztolt receptjével. Itt is szeretném megköszönni neki az ötletet és azt, hogy olyan gyönyörû képet töltött fel a tortáról a bejegyzésben, hogy azonnal beleszerettem. Mármint a tortába. :)


Csincsilla 24 cm-es tortaformához adta meg a hozzávalókat, nekem viszont csak 26 és 28 cm átmérõjû formáim vannak. Gyorsan döntöttem: a 28 cm-est használtam a sütéshez és szinte minden alapanyag másfélszeresét vettem. Nem mindennek, hiszen az 1 tojásból nem tudtam 1,5-öt csinálni. :)

A torta három rétegbõl áll: egy mákos tortalapból, egy joghurtos mákkrémbõl és egy tejszínes-joghurtos eperhabból. Idõrendi sorrendben haladva írom a teendõket, tehát elõször a tortalapot kell megsütni.


Hozzávalók a mákos tortalaphoz (egy 28 cm átmérõjû tortaformához):
- 1 nagy tojás
- 1,5 dl darált mák
- 1,5 dl liszt
- 0,75 dl cukor
- 1,5 dl joghurt
- 1,5 kávéskanál sütõpor
- 1 csipet só
- 2 evõkanál olaj

Ez a fázis volt a legegyszerûbb, ugyanis itt mindent bele kell tenni egy tálba és jól összekeverni. Én robotgéppel végeztem ezt a feladatot, Csincsilla fakanállal.

A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és amíg melegedett, a kapcsos tortaformát kibéleltem sütõpapírral  és beleöntöttem a mákos masszát. Kb. 20-25 percig sütöttem, tûpróbával ellenõriztem, hogy készen van-e.

Amint megsült, ráborítottam a tortalapot arra a tálra, amelyen tálalni szándékoztam, lehúztam róla a sütõpapírt és hagytam kihûlni.

A tortaforma oldalát elmostam és összezárt állapotban visszahelyeztem a tészta köré.


A mákkrém következett.

Hozzávalók a mákkrémhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 7 dkg fehér csokoládé
- 0,75 dl hideg víz
- 0,75 dl forró víz
- 3 evõkanál joghurt
- 30 g zselatin
+ az összeállításhoz 1 kis üveg eperlekvár

A zselatint beleszórtam egy kislábasba és összekevertem a hideg vízzel. Rövid ideig állni hagytam.

Egy tálban összevegyítettem a mákot a porcukorral. A fehér csokit aprítógépben felaprítottam és ezt is belekanalaztam a tálba. Ráöntöttem a forró vizet, majd a joghurtot és jól kikevertem. A zselatint a gáztûzhelyen felmelegítettem és ezt is hozzáöntöttem. Alaposan összedolgoztam.

A kihûlt tortalapot megkentem a lekvárral és rásimítottam a mákos krémet. Hûtõbe tettem, hogy megdermedjen.


Amíg hûlt a torta, addig elkészítettem az utolsó réteget, a tejszínes-joghurtos eperhabot.

Hozzávalók az eperhabhoz:
- 1 kg eper
- 3,5 dl tejszín
- 3 dl joghurt (én epreset használtam, de natúr is jó)
- 2 + 3 evõkanál porcukor
- 0,75 dl hideg víz
- 30 g zselatin

A zselatint az elõzõekhez hasonlóan kislábasba szórtam, elkevertem a vízzel és állni hagytam.

Az epret megmostam, megtisztítottam és összeturmixoltam. Amikor már pépes volt, hozzáadtam a joghurtot és a 3 evõkanál porcukrot és ezzel is összeturmixoltam. Nekem elég volt bele 3 evõkanálnyi cukor, mert nagyon édes epret sikerült venni.

Ráadásul még a tejszínbe is tettem 2 evõkanálnyi porcukrot, így vertem kemény habbá. A zselatint felmelegítettem, és hõkiegyenlítéssel hozzádolgoztam a joghurtos eperhez. Kis ideig hûtõbe helyeztem és amikor már kezdett megkötni, óvatosan beleforgattam a tejszínhabot is.

Ekkorra már megkötött annyira a mákkrém is a tortán, hogy rá tudtam önteni az epres krémet. Nekem is maradt ki egy desszertespohárnyi belõle, ahogyan Csincsillának.

Kicsit izgultam, hogy szépen megdermedjen az eperhab is, nehogy lecsorogjon a torta oldalán, vagy híg maradjon a közepe.

Néhány órára hûtõbe helyeztem és szorítottam, hogy megkössön. A desszertespohárban hagyott adagot is mellétettem és ez nagyon jó ötletnek tûnt. Amikor abban teljesen megszilárdult a hab, akkor úgy gondoltam, hogy a tortán is olyan állapotban lehet.


Most már csak a díszítés volt hátra. Néhány nagyobb szem epret félbevágtam, ezzel raktam ki a torta szélét. Tejszínhabrózsákat nyomtam a körön belülre és cukorvirágokat szórtam a torta közepére.

Így várta a tortám a másnapot a hûtõben, amikor egy kis családi grillparti keretében megünnepeltük és felköszöntöttük anyut és aput.

Bár az én tortám rétegei nem lettek olyan szép egyenletesek mint Csincsilláé, az összhatás ennek ellenére egészen jól sikerült. Hála Istennek teljesen megdermedt az eperhab is. A tortaformát egészen a tálalásig rajtahagytam, csak akkor vettem le róla, amikor már meggyújtottuk a gyertyákat. 

Nagyon finom volt!


A fenti képen a tortaszeletelésen kívül még valami más is látszódik az alsó-középsõ részen. Egy másik nagyon jól sikerült és ugyancsak elõször készített édesség: tiramisu. Ez Mazsiék büszkesége, õk készítették titokban, de mindenki teljes megelégedésére. Remélem, hamarosan olvashatunk róla. :)

MÉG EGYSZER ISTEN ÉLTESSE ANYUKÁMAT ÉS APUKÁMAT MÉG NAGYON SOKÁIG, JÓ EGÉSZSÉGBEN, BOLDOGSÁGBAN!

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/07/eperha...

sponsored links

Keres?s