Eperdzsem.

2014-06-10

sponsored links




Kivártam, hogy  igazán érett, édes epret tudjak vásárolni, melybõl aztán finom dzsemet fõztem. A cukor mellett, vaníliás cukorral, õrölt fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítettem a feldarabolt epret, majd hagytam 3 órán át állni, hogy a cukor és a fûszerek kellõen átjárják a gyümölcshúst. Ezután kevergetve fõztem, majd Knorr dzsemesítõvel sûrítettem be. Természetesen dzsemesítõ nélkül is készíthetjük, viszont akkor készüljünk fel rá, hogy elég hosszú idõbe telik, mire kellõen besûrûsödik. A megtelt dzsemes üvegek már szépen sorakoznak a kamra polcain, és várják hogy palacsintába, süteménybe, vagy éppen reggelire kenyérre kenve kínáljam majd ezt a finom eperdzsemet.







Hozzávalók:

2 kg eper
70 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk õrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 cs Knorr dzsemesítõ







Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edénybe keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és az õrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

Ezután tegyük fel a tûzre, és állandó keverés mellett, fõzzük 15 percig, majd vegyük le a tûzrõl.

Ezután kézi habverõvel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítõt. Addig keverjük, még a dzsemesítõ teljesen feloldódik.

Végül merjük bele az elõzõleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahõmérsékleten hagyjuk teljesen kihûlni.

Dzsemesítõ nélkül is megfõzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve fõzni, ahhoz hogy kellõen besûrûsödjön.






Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába, vagy éppen tehetjük süteménybe is.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/06/e...

sponsored links

Keres?s