EPER TORTA, SÜTÉS NÉLKÜL
sponsored links
Ez a torta egy üde, könnyû és könnyed, nyári, gyümölcsös finomság! Gyorsan készül! Mindenféle idénygyümölccsel gazdagíthatjuk! Tejföl helyett lehet mascarponét és tejszínt használni, joghurtot.
A forma mérete: 11x28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szûkül
1 evõkanál liofilizált eper porrá törve (a lányomtól kaptam, Bécsbõl hozta)
16 db babapiskóta
1 csomag zselatin
porcukor ízlés szerint (kb 80-100 g )
1 citrom reszelt héja
1 vedres 450 g-os tejföl (lehet joghurt)
A tejfölt mixerrel felvertem a porcukorral, közben néhány szem puhább epret és egy evõkanál porrá tört liofilizált epret is belekevertem.
A zselatint az elõírásnak megfelelõen elõkészítjük (attól függõen, ki milyet használ). Én felöntöttem jó meleg vízzel és kanállal alaposan elkevertem. Ahogy feloldódott, hozzáöntöttem a tejfeles krémhez, beleforgattam a citromhéjjal együtt.
Egy hosszúkás üveg kekszformát (lehet gömbölyû, mély üvegtálat használni) kibéleltem folpackkal, az aljára kanalaztam 1 cm-t a krémbõl, kiraktam egy sor babapiskótával. Rásorakoztattam az eper felét. Újabb réteg krémet simítottam rá, hogy ellepje. Újabb sor babapiskóta, krém, majd eper következett. A maradék zselatinos-tejfeles masszát rákentem, a formát megütögettem, hogy ne maradjanak benne légrések. Folpackkal lefedtem és pár órára betettem a hûtõbe dermedni (ez minimum 2 óra legyen, de a legjobb egy éjszakéra).
Óvatosan egy tálra kiborítottam és gond nélkül levettem róla a folpackot. Liofilizált és friss eper szeletekkel díszítettem.
A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Az így tartósított gyümölcs megõrzi eredeti intenzív ízét és illatát, aromáját és vitaminjait. Nem tartalmaz mesterséges tartósítószert!
Jégkrémbe, csokikba és sütikbe is lehet tenni.
Köszönöm A-nek, hogy kipróbálhattam :)
Facebookon is követhetõek a receptjeim :)