Eper tejföllel...Hamvas Béla szerint

2014-06-11

sponsored links




"....Júniusban kell enni. 
Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. 
Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bõvebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. 
A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartózkodni kell. 
Sokan a tejszínt részesítik elõnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. 
A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja.
 A tejszín alkalmazása tévedés. Késõbb, a hónap végén a szamócához már megengedhetõ, 
és vannak, akik a málnához, fõként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, 
ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.
Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és 
egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. 
Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, 
oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínû ital gyûlik össze, 
s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, 
hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.
A bûnbe esett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehûti. 
Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hõfokon alul a gyümölcs ízébõl éppen úgy veszít, 
mint a bor. A helyes mérték a pincehõfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, 
tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendõ, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelõtt a friss reggeli szedésbõl, délelõtt tíz óra tájban elkészíteni és 
délután három-fél négyig hûvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, 
 amikor a déli hõség már fölengedett és a levegõ enyhülni kezd, vagyis fél négy. 
A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. 
Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, 
mielõtt ismét a szõlõbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabb rendû munkát végzi, vagyis szõlõmûves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, 
a metszõollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tõkék közé, 
hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszõket megigazítsa, 
és ahol gyomot talál, azt kikapálja."

(Hamvas Béla: A jóisten uzsonnája)





Kedves "B" Barátom Fb oldalán emlékeztetett Hamvas Béla remek írására.
Köszönöm.




Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s