Eper fagylalt ? géppel, gép nélkül

2014-06-03

sponsored links

Vettem végre egy fagyi gépet. Bár nagyon is megfeleltek úgy a fagyik, ahogy gép nélkül készítettem, de mégis eltökéltem tavaly, hogy biz? Isten veszek egyet, ha lesz a Lidlben idén nyár elején.

És volt! :)

Azonnal be is tettem a tartályát a fagyóba.

Eper fagylaltEper fagyi bazsalikommal

Mert igen, a fagyi gépek nagy többségének a tartályát (ha nem mindet) elõre le kell fagyasztani, vagyis legalább 24 órán át a fagyasztóban ?kell? tartani.

Ugye, ha hagyományos módon, gép nélkül készítünk fagyit, akkor ahogy elkészült, dobozba töltjük. Majd fél-1 óránként alaposan átkeverjük vagy botmixerrel átnyomjuk az egész masszát. A cél, hogy ne legyen jégkristályos. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jégdarabkás lesz.

A fagyigép ezt hivatott nekünk 30-40 perc alatt elvégezni.

A tartály hûti a masszát, közben a lapát folyamatosan keveri, és bár az oldalára odafagy a fagyi (ami sokakat zavar), semmit nem ront a fagyi minõségén.

IMG_9841

Tehát lássuk a receptet a szeder fagyi mintájára:

20 dkg eper megtisztítva

15 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

14 dkg joghurt (egy kis doboz)

1-2 evõkanál tejföl

2 dl habtejszín

Az epernek leszedjük a zöldjét, megmossuk, leszárítjuk és botmixerrel pürésítjük.

Ha nem akarjuk az eper magjait viszont látni a fagyiban, passzírozzuk át a pépet.

Hozzákeverjük a cukrot, citromlevet, a joghurtot és a tejfölt. Lehet csak joghurttal, illetve csak tejföllel is.

IMG_0962

A tejszínt habbá verjük. Ez állati tejszín esetében lehetetlen, csak ebbe nem gondoltam bele, mikor megvettem, így nem lett habos, de azért vertem kicsikét, hogy némi levegõ kerüljön bele?.

A tejszínt és az epres masszát összeforgatjuk.

IMG_0963

Most vesszük ki a gép tartályát a fagyóból és elindítjuk a keverõ lapátot. A betöltõ nyíláson át ? eleinte lassan ? csurgatjuk bele a keveréket, majd semmi dogunk nincs, mint megvárni, hogy kellemesen selymessé keverje a fagyinkat.

IMG_0964

Nekem 40 perc volt.

Elég híg maradt, de ez nem a gép hibája volt. A tartály jég hideg volt még háromnegyed óra múlva is, úgyhogy a fagyit mûanyag dobozba átkanalaztam , ellötyköltem a hûs tálat és visszatettem a fagyóba készülvén a következõ adagra.

IMG_9864

A leírásában az is benne van, hogy elképzelhetõ, hogy ilyenkor még nem kemény a fagyi, ha keményebben szeretnénk, tegyük a fagyasztóba. Én beraktam ugye mûanyag dobozban és rá pár órára is gyönyörûen kanalazható, selymes, krémes fagyit tudtam adagolni, ami a sima, gép nélkül kevert fagyiknál azért nem mûködik. Általában azokat fogyasztás elõtt 10-15 perccel ki kell venni, hogy picit melegedjen, hogy adagolni lehessen.

Szépen lehet kanalazni. Kávékaviárral és bazsalikom levéllel tálaltam.

Eper fagyi kávékaviárral és bazsalikommalEper fagyi kávékaviárral és bazsalikommal

A következõ beszerzendõ gép: az ostyasütõ! ;)

Szóval pozitív élménnyel zárult az elsõ közös élményünk Fuxival. :)

Megállapítom: szeretem! :)

Remélem sokáig készít nekünk finom fagyikat! Következõnek fõzött fagyival próbálkozom. ;)

További fagyi receptek a blogon:

CSOKOLÁDÉ

VANÍLIA

ÕSZIBARACK

CITROM

GÖRÖGDINNYE

SZEDER

GRILLÁZS

NARANCS

Ha tetszett az eper fagyi, csatlakozz hozzám a Facebookon is!

facebook kép



Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/06/03...

sponsored links

Keres?s