Ennivaló úti beszámoló 1.rész: Tökmagolaj

2014-08-17

sponsored links


Végre túljutottunk az ifihéten, a gyerekhéten, a kántorképzõn, és még sok mindenen, úgyhogy kezdõdhetett a nyaralás. 
A Balatont már nem annyira szeretik a lányok, mint régen, így csak rövid idõt töltöttünk ott. Inkább csak egy megálló volt, hogy ne kelljen egyszerre annyit utazni a Õrségig. Legnagyobb meglepetésünkre Hétrétországba csöppentünk, ami egy "köztivál" nevû fesztivál. Változatos kulturális és mûvészeti programokat szerveztek egy héten keresztül a környezõ falvakban. Az udvarokat kinyitották, és be lehetett menni, betekinteni az ottani emberek életébe. Mi a Batha-Portán jártunk elõször, ahol a tökmagolaj készítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg. 


Ezek itt régi konyhai eszközök,  tökgyaluk.



Ez a tök, amit feldolgoznak. 


A tökmagot megdarálják, és a masszát megpirítják. Sajnálom, hogy csak késõn vettem észre, hogy homályos lett a kép. 


Ebbe a lyukas edénybe teszik, és kisajtolják belõle az olajat így:



Pörkölés nélkül fél, egyébként 1 évig eláll. Gazdag telített, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Bõvebben itt.


Kaptunk kóstolót is, nagyon finom volt,de NEM ÉN ETTEM MEG  AZ ÖSSZES KENYERET. Balra vegyes zöld saláta tökmagolajjal és balzsamecettel. Középen tökmagkrém. A darált tökmagba kevertek egy kis sót és sajtkrémet, ha jól emlékszem.

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2014/08/enniva...

sponsored links

Keres?s