Elég jó kis forró csoki

2014-04-14

sponsored links

A három kedvenc diófélém a kesudió, a mandula és a makadámia dió. Viszont nem mindegyikbõl finom a tej, legalábbis szerintem. A mandula nekem kissé kesernyés, de a másik kettõbõl nagyon finom. Van a kesuban és a makadámban is valami füstösség, ami kis pirítással még jobban elõjön. Tejnek meg azért jó mindkettõ, mert krémesség is van bennük, a makadámiában ez egészen kifejezett.

A makadámia dió nagy sajnálatomra nálunk nem termeszthetõ, mert legalább 25 °C-os átlaghõmérséklet kell neki. Mindig mondom, hogy Ausztrália jó hely. Ugyanis ott termelik a legtöbbet belõle. Kilenc faja van, de csak kettõ alkalmas az emberi fogyasztásra: Macadamia Integrifolia és a Macadamia Tetraphylla. Gondolom, ez sem segít az árán és nyilván az sem, hogy 7-10 évet kell várni, mire termõre fordulnak a fák. Miután meg végre terem, akkor a diót baromi nehéz feltörni, viszont erre van megoldás. Ha valaki egész diókhoz jut, akkor itt van a világ legjobb makadámia dió törõ eszköze:


A makadámia dió vitamin- és ásványanyagtartalmáról itt lehet jó sokat olvasni.

KÓKUSZOS FORRÓ CSOKI MAKADÁMIA TEJJEL 

 ? csésze makadámia dió 
2 csésze víz 
2 ek kókuszreszelék 
2 ek kakaópor 
1 tk vaníliapaszta 
2 ek juharszirup 
1 csipet só 
20 g étcsokoládé (78%-os) 

A makadámia diót vízbe áztatjuk legalább 4-5 órára.
A 2 csésze vizet felforrósítjuk, beleszórjuk a kókuszreszeléket, hagyjuk állni a makadámiával együtt.
A diót lecsöpögtetjük és a turmixgép poharába szórjuk, hozzáöntjük a kókuszt a vízzel együtt, beleszórjuk a kakaót, hozzáadjuk a vaníliát, a juharszirupot és a sót.
Ha nincs Vitamixünk (nincs), akkor legalább 8-10 percig kell turmixolni, hogy elég sima legyen a cucc. Ugyanis nem magtejet készítünk (miután magtejkészítõnk sincs), de ez most nem akkora baj, mert nem fogjuk leszûrni, hogy legyen a csokinak valami jó kis sûrû textúrája.
Ha van otthon Medjool datolyánk (nyilván nem kell mondani, hogy ez sem volt), tegyünk bele 1 db-ot kimagozva.
 Ha nem bírja a gép ezt a hosszú idõt, akkor értelemszerûen néha ki kell kapcsolni.
Ha elég simának érezzük már, edénybe öntjük, belereszeljük a csokoládét, elkeverjük, felforrósítjuk és poharakba öntjük.
 A tetejére is reszelhetünk csokit, de szinte felesleges, mert rögvest el fog olvadni, tehát a díszítésre hiába volt gondunk. Miután ugye jó sokáig nyomattuk a turmixban, tök jó habos az egész, ezen még a melegítés sem tud rontani.
 Hidegen is finom, bár ez most ebben a gusztustalanul tavaszi idõben nem játszik. Ja, és ha kihûl, még jobban besûrûsödik.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~...

sponsored links

Keres?s