Ehetõ virágok ? orgonás cukor és készüljünk a télre!

2014-04-20

sponsored links

Orgona projekt 1. rész

Tavaly messzirõl érkezett hozzám egy könyv, mely az ehetõ virágok egy részét mutatja be, rengeteg recepttel és ötlettel. Innen a bodzás kuglóf az egyik kedvenc alap tésztámmal. Mikor megkaptam már elvirágzott az orgona, pont azon a virágok egyike, ami viszonylag könnyen elérhetõ lett volna. Szóval közel egy évet edzettem és vártam az orgonás receptekre.

orgonás cukor
Az elsõ ? a mostani – egyszerûen csak az orgonás cukor, amit mindenhol úgy írnak le, hogy keverd össze a cukrot és az orgonát, azt kész. Én egy kicsit jobban megszenvedtem vele. Ezekrõl a megjegyzésben fogok írni. És amiért ezzel kezdem, mert ez az ami jó ha áll egy kicsit, minimum egy éjszakát, mielõtt elkezdjük használni. Jó italokban, limonádékban, sütiket, tésztákat, krémeket lehet ízesíteni vele. És ez lesz az alapja egy fõzött krémnek is, amit sütikbe tölthetünk, vagy torták krém alapja is lehet. De ha igazán elõrelátóak vagyunk, készülhetünk a télre. Ezzel a cukorral a hideg decemberi hónapokban be tudunk csempészni egy kis tavaszt a napjaikba.
Fontos, hogy olyan orgonát szerezzünk, ami nem út mellett van, és ami tiszta. Ugyanúgy ahogy a bodza esetében.

orgona cukor

Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: 10 perc (orgona virágokra szedése) + 1 éjszaka + 5 perc. Majd egy éjszaka, hogy összeérjenek az ízek
Mennyiség: 1 fél liter ûrtartalmú csatos edény

Hozzávalók:
? 360g kristálycukor
? 20g orgonavirág

Pontosan nem kell mérni a mennyiségeket, elég csak nagyjából. Az arány, két csésze (szûken véve) cukorhoz egy csésze friss orgona.

1. lépés
Az orgona virágait leszedjük a növényrõl. Megmossuk, és megszárítjuk egy éjszaka alatt. * Nem kell a virágot kiszárítani, csak annyira, hogy ne legyen vizes.

2. lépés
Elõkészítjük az üvegeket. Jól kitisztítjuk majd 100 fokos sütõben kb. 50-10 percig ?sütjük?. Ezzel fertõtlenítjük.

3. lépés
A száraz és már kihûlt üvegekbe teszünk egy vékony réteg cukrot, majd egy vékony réteg orgonavirágot, és így tovább rétegezzük míg tartanak az alapanyagok.

4. lépés
Lezárjuk az üveget és sötét helyre tesszük. Néha megrázogatjuk. Pár nap múlva, ha úgy jobbnak látjuk, egy késes élû robotgéppel ledarálhatjuk.

orgonás cukor

IMG_6681

orgonás cukor

Megjegyzések
? Én a biztonság kedvéért átmostam a virágokat. Miután megmostam egy nagy (vagy több kicsi) tálcára tettem, alá pedig egy konyharuhát raktam, és a tetejét is gyengéden felitattam. Idõvel a konyharuhát kivettem a virágok alól, mert ha beszívja a vizet, benn is tartja.
? Ha úgy gondoljuk, hogy bombabiztosan tiszta helyrõl szedtük akkor akár el is hagyhatjuk a megmosást.
? Ha nem tudjuk azonnal elkezdeni a virágok feldolgozását, akkor ne szedjük le, hanem tegyük vázába. Ha leszedtük a virágokat, akkor tegyük hûtõbe.
? Bármennyire is leitatjuk, megszárítjuk, a virágnak önmagának is van nedvessége, így a cukor nedves lesz valamennyire. Csak próbáljuk csökkenteni a nedvességet.
? Nálam az elsõ adag nagyon nedvesen került a cukorba, majd némi külsõ nyomásra nagyon hamar ledaráltam. Ahogy reggel megszagoltam, féltem, hogy bepállik, így a cukrot kiterítettem kis tálcákra, és kiszárítottam, majd este mikor hazajöttem újra daráltam. Így is jó lett, de szerintem vesztett az aromájából. Ahogy dobozba tettük, úgy azért jönnek vissza az ízek és aromák.
? Egy évig eltartható.
? Forrás: Miche Bacher, Cooking with Flowers

orgonás cukor


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/04/20/...

sponsored links

Keres?s