Egészséges reggelik 3. rész (Vendég bejegyzés My Rawsome Lifetól)

2014-07-22

sponsored links

DSC_2363Azt gondolom, hogy a száz százalékosan nyers étrendre való átállás mindenkinek a saját megítélésétõl függ. Több barátommal, rokonommal kapcsolatban tudom, hogy számukra a nyers étrendre való átállás a lehetetlenséggel lenne határos. Én személy szerint Márta nyersétel blogját (My Rawsome Life) már régóta követem,  mert lenyûgöz, hogy a gyümölcsöket milyen sokoldalúan képes felhasználni. Az édes íz eléréséhez datolyát, érett banánt használ, és kedvenc gyümölcse az õszibarack. Fiatal, vidám, kedves,  remélem egyszer személyesen is lesz alkalmam megismerni õt. Egy nyers, vegán reggeli gyümölcskása receptet küldött nekünk, és a recept után interjút is olvashattok vele, hogy jobban megismerjétek õt. Látogassátok meg a blogját és kövessétek a Facebookon is!

Nyers vegán reggeli gyümölcskása

Márti ezt írja errõl a finom gyümölcskásáról: ?Nem, ehhez a recepthez nincs szükség semmi olyanra, amirõl azt sem tudod pontosan, hogy kell kiejteni. Az én szabályom mindig az egyszerûség és nem utolsó helyen áll a gazdaságosság sem :)   ?

Hozzávalók:

2 érett, pöttyös banán

6 õszbarack (én fehérhúsúból csináltam)

mentalevél

egy marék bármilyen bogyós gyümölcs/meggy/cseresznye/málna/josta  (opcionális)



Az egyik banánt összeturmixoltam 4 barackkal, majd a maradék gyümölcsöt belevágtam a turmixba. Villámgyors, kellemesen édes, laktató, energiát ad egész délelõttre!

DSC_2363

*************************************************************************

Interjú Gáldi Mártával, a My Rawsome Life blog írójával?

Mirõl szól számodra a nyers táplálkozás és mi gyõzött meg téged errõl?

Minél több friss szezonális gyümölcsrõl és zöldségekrõl. Tudom, hogy sokfajta nyersevõ van, sok  bloggal találkoztam, ahol a receptek kókuszolajat, agave-t használnak. Én ezeket nagyívben kerülöm. Ezzel nem azt mondom, hogy õk valamit rosszul csinálnak. Sõt, nagyon örülök, hogy vannak! Csak annyit, hogy én a természetesen elõforduló olajakat keresem (avokádó, magok, olivabogyó), banánnal vagy datolyával édesítek. A diétám legjobban a 811 vagy 80/10/10-re hasonlít, annyiban tér el, hogy nem mindig tudom megoldani a bio gyümölcsök beszerzését. Még annyit szeretnék itt leszögezni, hogy a diétám nem fogyókúra, hanem életmód. Igaz, elõször a gyors fogyás ígérete miatt kezdtem bele tavaly nyár elején, az eddig még soha nem tapasztalt szintû egészség, fittség, amit a vékonysággal együtt kaptam, meggyõzött arról, hogy újra belekezdjek.

A nyers táplálkozással együtt vezettél be más egészséges szokásokat is az életedbe?

Igen! Illetve nem is én vezettem be, inkább úgy fogalmaznám, hogy ez afféle velejárója volt az egésznek. Elkezdtem futni és tornázni. Én az a fajta csajszi voltam, aki, ha félévente kétszer el is ment futni, közben végig arra gondolt, hogy ?Le kell fogynom, muszáj futnom.? :D Vagy például, ha ettem valami sütit, csináltam pár felülést :D Most meg? Annyi energiám és kedvem van sportolni. Azért megyek el futni, mert kikapcsol. Nem csak azt a részét szeretem, mikor hazaérek, hanem közben is. Minden nap tornázok lefekvés elõtt, hogy jobban tudjak aludni. Sosem gondoltam volna, hogy valaha ilyen leszek?

Mi okozta (ha volt ilyen) a legnagyobb nehézséget, amikor áttértél nyers étkezésre?

Talán az, hogy nemet kellett mondanom a sok-sok kedves embernek, aki szeretettel készített vagy ajánlott fel nekem olyat, amit nem eszek. Azt hallani az emberektõl, hogy ?hû mennyire lefogytál?. Mikor ezt mondták, mindig arra gondoltam, mennyire gázul nézhettem ki azelõtt, ha így észreveszik. Vagy azt hallgatni az idõsebbektõl, hogy ?túl vékony vagy? vagy, hogy ?ez nem egészséges?.

A családod hogyan viszonyult a nyers táplálkozáshoz? Támogattak ebben?

A családom nagyon jó kis család. Nyitottak a vegetáriánus és vegán dolgokra is, nagyon egészségesen esznek szerintem. Anyukám már beszélt nekem a nyersétkezésrõl elõször, de akkor még túl extrémnek tartottam. Ha itthon vagyok sok gyümölcs és zöldség vár mindig. Persze bennük is felmerülnek kérdések, de mivel látják, hogy mennyire jól érzem magam, megnyugszanak.

Mit tanácsolsz azoknak, akik esetleg szeretnének áttérni a nyers táplálkozásra, de még nem mertek belevágni?

Ha valakit érdekel, nyitott rá, szereti a gyümölcsöket, vágjon bele. Megéri kipróbálni! Igazából nem nagy kunszt. Egyáltalán nem nehéz. Azt tanácsolom, hogy mindig legyen nálatok valami számotokra ehetõ, bármerre mentek, illetve ne legyen semmi számotokra nem ehetõ, ahol laktok. Igyatok rengetek vizet, egyetek nagyon-nagyon sok gyümölcsöt (eleinte számoljátok ki, hogy megvan-e a napi kalóriabevitelnek megfelelõ mennyiség), ne sózzátok agyon a salátákat, ne tegyetek rá olivaolajat, ne vigyétek túlzásba a magevést. És ha nem jön össze valami, ne a McDonald?s-ba üljetek be, inkább egyetek grillezett zöldséget, lecsót, fõtt kukoricát. Ne keseredjetek el, ha nem sikerül 100%-osan csak nyers dolgokat enni. Nem az a lényeg. Az egészséged a lényeg. Ez pedig azt jelenti, hogy tilos az önhibáztatás, mert az nem egészséges! :)

Van példaképed a gasztronómiában, esetleg a blogírásban?

Fõleg külföldi bloggereket és vloggereket követek figyelemmel :) Engem nagyon inspirál és bátorít, ha nézhetem a videóikat és megbizonyosodhatok újra és újra, hogy nem én vagyok az egyetlen. A kedvencem Megan Elisabeth. Nagyon szerény, õszinte, vidám csajszi. Hawaii-ra költözött, hogy télen is nyersen tudjon enni. Hetente tölt fel videókat ide.

Hogyan képzeljük el a konyhádat?

ttes üvegekben csücsülnek a polcon a magok, karobpor, kókusreszelék és aszalt gyümölcs. Ezen kívül pedig van mindenem,zni, ha arra jár.



Ha érdekel miket eszik Márti, vagy kérdésetek van látogassátok meg a blogját (My Rawsome Life).

Gáldi Márta és blogja elérhetõ az alábbi linkeken

Blog

Facebook

Fotó, szöveg: Gáldi Márta

******************************************


Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/07/22/eg...

sponsored links

Keres?s