EGÉSZSÉGPÉNTEK: ROSSZ ÉTEL, JÓ ÉTEL

2014-06-14

sponsored links


Ne sózz! Ne egyél zsírosat! Kerüld a cukrot! Kerüld a hidrogénezett növényi olajokat! Mellõzd a vörös húsokat, és az állati zsiradékokat! Ne fogyassz édesítõszeres ? színezett italokat! ? sorolhatnám reggelig a táplálkozásra vonatkozó intelmeket, de nem teszem. Nem teszem, mert megítélésem szerint nincs olyan, hogy rossz étel ? csak rossz étrend van. Olyan étrend, ami egyoldalú, fantáziátlan, és mennyiségeit tekintve válik károssá. A kiegyensúlyozott étrend összeállítása alapvetõ egészségi állapotunk megõrzéséhez, illetve a már meglévõ betegségeink kezeléséhez. Ha ezt az alapelvet figyelmen kívül hagyjuk ? ne csodálkozzunk a mindennapos rossz közérzetünkön, emésztési problémáinkon, érthetetlen és zavaró energia-hiányunkon. De milyen is az egészséges étkezés? Lássuk:
  1. megfelelõ arányban tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsír), ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat
  2. biztosítja a szervezet energia-ellátását
  3. változatos - mindenféle élelmiszer megtalálható benne - gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, húsok, húskészítmények, hetente javasolt a halak, a tojás, az olajos magvak, a fõzõ- és kenõzsiradékok, édesipari termékek (ésszerû határokon belül)
  4. mértékletességre alapul
  5. ügyel a megfelelõ só bevitelre
  6. napi rendszerességgel sok nyers élelmet tartalmaz (zöldségek, gyümölcsök, saláták)
  7. napi 2-3 liter folyadékot biztosít ? gyógyteákat, frissen préselt zöldség?és gyümölcsleveket, szénsavmentes ásványvizet
  8. mellõzi a feldolgozott, vegyszerezett, hõkezelt, elõrecsomagolt, adalékanyagokkal dúsított, konzerv ételek fogyasztását
  9. nyugodt körülmények között zajlik kerülve az idegeskedést, a kapkodást, habzsolást
  10.  különbözõ ételkészítési módok felhasználásával készül
  11. nem ragaszkodik a megszokotthoz
  12. elõnyben részesíti a gõzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütõben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.

 A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerû egyeseket elõnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendõ mennyiségek!





Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/06/egesz...

sponsored links

Keres?s