EGÉSZSÉGPÉNTEK: BORBAN AZ EGÉSZSÉG

2014-01-03

sponsored links



Korábban már a szõlõ-fogyasztás jelentõségérõl írtam az ÉLETRECEPTEK blog-magazin Heti ízpróba ? rovatában, (http://eletrecept.blogspot.com/2012/10/heti-izproba-szolo.html), most a borfogyasztás élettani hatásairól szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel. Természetesen nem szeretném a Kedves Olvasókat ivászatra buzdítani ? pláne így a macskajajoktól hangos Szilveszteri mulatságok után, de ami igaz, az igaz: a borfogyasztásnak sok országban saját kialakult hagyománya és ?kultúrája? van. Nem véletlenül. Ha valaki naponta rendszeresen megiszik 2 dl-nyi jó minõségû bort (nem holmi pancsolt kannás változatot) ? sokat tesz az egészségéért. Ezt már Hippokratész idejében is jól tudták, Julius Caesar pedig napi 1,5 liternyi bort ?rendelt? katonáinak, így számos betegség és fertõzés elkerülhetõvé vált ezekben a tífusztól és kolerától vészterhes idõkben. A borkedvezõ élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeibõl ered. De hogyan is hat a mértékkel elfogyasztott bor szervezetünkre?
?        A benne lévõ savak ? a borkõ-, a citrom-, a borostyánkõsav ? segítik a gyomorban az emésztést, a keményítõ és zsírtartalmú anyagok bontását
?         PH értéke közel esik az emésztõnedvek savanyúságához (pH 2?2,5), segíti a hasnyálmirigy mûködését is.
?        Csersavtartalma ? fõleg a vörösboré ? mérsékli a felfokozódott bélmûködést, javítja a szervezet zsír- és nitrogéngazdálkodását
?        élettanilag fontos anyagokat tartalmaz
?        káliumtartalma magas (1000?1800 mg/liter), aminek hiánya szívritmuszavarokhoz, gyorsabb pulzushoz és ugyanakkor alacsonyabb vérnyomáshoz vezet.
?        Kalcium- (80?130 mg/l) és magnéziumtartalma (50?150 mg/l) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén.
?        A mangántartalma (4?10 mg/l) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez.
?        A cink-tartalma (4?8,5 mg/l) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos
?        A vas-tartalma (4?50 mg/l) a vérképzésben játszik szerepet.
?        Polifenol tartalma: csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérképet
?        erõteljes antioxidáns- tartalommal rendelkezik, megköti a szabad gyököket, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét
?        csökkenti a vérrögképzõdés kialakulását
?        megelõzi a csontritkulást
?        javítja a közérzetet
?        nyugtató hatású (vörösborok)
?        élénkítõ hatású (fehérborok)
?        javítja a keringést
?        csökkenti a koleszterinszintet
?        Baktericid-hatással rendelkeznek (baktériumellenes)
?        gátolja az öregedési folyamatokat
?        gyulladás gátló, és gyulladáscsökkentõ
Számtalan kedvezõ hatás ? fogyasszák mértékkel, és váljék egészségükre!

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/01/egesz...

sponsored links

Keres?s