Egyszerû tejes kifli

2014-03-30

sponsored links

Mostanában, ezeket a finom, tejes kifliket sütöm Atinak reggelire és tízóraira, mert most ez a kedvence. Holnap is ebbõl készül a szendvicse tízóraira.

Mivel, nemigen vásárolunk pékárut, próbálok mindenfélét itthon ?gyártani? ami azért nagyon jó, mert tudom, hogy mibõl készül és sokkal nagyobb becsben tartja a család, mivel én készítem, ezért egy morzsája sem mehet veszendõbe sem kenyérnek, sem kiflinek.

Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettõl miután megsülnek, rétegesen letekerhetõ, amolyan ?rongyos? lesz a kifli. De enélkül is tökéletes a végeredmény.

Tejes kifliTejes kifli

Hozzávalók 8 darabhoz:

50 dkg kenyérliszt (BL 80)

1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)

1 csomag szárított élesztõ, vagy 2,5 dkg friss

1,5 dl tej

2 dl víz

1,5 teáskanál só

2 teáskanál cukor

0,5 dl olaj

Elkészítés:

Ha kenyérsütõ géppel dolgozunk, akkor az alábbi sorrendben készítsük az üstbe az alapanyagokat: olaj ? tej és víz ? só és cukor, ? liszt és aszkorbinsav, ? élesztõ. A friss élesztõt is, csak egyszerûen rámorzsoljuk a liszt tetejére.

Ha kézzel dolgozunk:

Az élesztõt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztõvel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztõt és úgy dolgozunk vele.

A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele az aszkorbinsavat, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a  felfutott élesztõt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.

Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes,  hólyagos tésztává dagasztjuk.

Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt, 8 egyenlõ részre osztjuk és mindegyik részbõl kis golyókat formázunk, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.

Tejes kifliTejes kifli

Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.

Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20 percig kelesztjük.

Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és elõmelegített sütõben, 200 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük õket, majd rácson hagyjuk kihûlni.

A sütõ aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gõz képzõdjön a sütõben, amitõl a kiflik szép, magasra nõnek.


Tejes kifliTejes kifli

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Csokis-narancsos kiflik
Csokis-narancsos kiflik


DSCN9731 (1024x576)
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik


Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Egyszerû dara(gríz)galuska leves


Puha, vajas kifli
Puha, vajas kifli


A boldog nyertes busó :)
Egyszerû sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/03/30/...

sponsored links

Keres?s