Egyszerû sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló

2014-02-16

sponsored links

Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerû házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett.

A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát.

A reggeli tea, vagy kávé mellé, tízóraira, uzsonnára is kiváló választás lehet. Ha szélesebb csigákat készítünk, ugyan úgy, mint a zsemlét kettévágva, szendvicset is készíthetünk belõle. Mivel most ez a kedvenc, ezért ezeket csomagolom Atinak tízóraira. Szerintem, egy próbát mindenképp megér!



Egyszerû sajtos csigákEgyszerû sajtos csigák

Hozzávalók 12-15 db-hoz:

50 dkg liszt

3 dl víz

1 csomag száraz élesztõ/vagy 2,5 dkg friss

0,5 dl olaj

1 teáskanál cukor

1,5 teáskanál só

a sajtos töltelékhez:

4 dkg olvasztott vaj

15-20 dkg sajt, lehet többféle is, akkor még ízletesebb

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe tettem, elõször az olajat, majd a langyos vizet, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztõt.

A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.

Amíg a tészta kel addig a sajtot kis lyukú reszelõn lereszeljük, a vajat pedig megolvasztjuk.

Miután a tészta megkelt, gyengéden átgyúrjuk és ujjnyi vastagságú téglalapra nyújtjuk.

A tetejét megkenjük az olvasztott, langyos vajjal, majd rászórjuk a sajt háromnegyedét és eloszlatjuk rajta.



Egyszerû sajtos csigákEgyszerû sajtos csigák

Elkezdjük feltekerni, közben a vajjal minden tekerésnél megkenjük a tésztának azt a sávját, amit a sajtos felületre hajtunk. Miután az egészet feltekertük, pár mozdulattal, megsodorjuk, de csak finoman.

A rudat egy éles késsel, 12-15 szeletre vágjuk, ízlés szerint, majd sütõpapírral bélelt tepsire fektetjük õket kevés távolságot hagyva közöttük. A tetejüket is megkenegetjük még a maradék olvasztott vajjal és a maradék reszelt sajtot is elosztjuk rajtuk.

Néhány percig hagyjuk még kelni, mielõtt betennénk sülni, majd az elõmelegített, párásított sütõben, 190 fokon, körülbelül 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük õket.

Nálam általában, nagyon sül az alja, ezért rendszeresen beteszek egy tepsit alulra, amibe 4-5 dl vizet öntök mikor bekapcsolom a sütõt. Így megoldom a párásítást is, és így a tészta alja sem ég meg.



Egyszerû sajtos csigákEgyszerû sajtos csigák



Most pedig, jöjjön egy kis beszámoló a farsangi bálról:

Mint, azt a napokban említettem, ezerrel készültünk a sulis farsangi bálra, ami a héten, pénteken, le is zajlott. Ati nagyon jól érezte magát, és annyira jól sikerült a jelmez, amit készítettünk, hogy még nyert is vele :)

Amúgy, busónak öltözött, az álarcot ketten készítettük, õ tépkedte hozzá a papírt én pedig ragasztottam, formáztam, majd festettem olyanra, amilyenre kérte. A busóálarcot innen, az anyuci.hu oldalról, merítve az ötletet, készítettem. Nagyon könnyen sikerült elkészíteni a leírás alapján. Innen is, szeretném megköszönni.

Az ?igazi? busó alakításhoz a ráhangolódást pedig a Kárpátia ? Busó rege címû dala segítette, ami egyszerûen zseniális!



Házi készítésû busóálarcHázi készítésû busóálarc

Ati, a buli elõttAti, a buli elõtt

itt már az eredményhirdetés zajlikitt már az eredményhirdetés zajlik

A kabátomat adtam rá kifordítva, ez volt a busó bunda, de szegénynek annyira melege volt benne és olyan zavarban volt, hogy miután felvonult a zsûri elõtt, a kereplõt nem is használta. Aztán gyorsan le is vettem róla, hogy egy kicsit fellélegezzen. A lábára pedig egy régi bõrkabát levágott, kifordított ujjaiból készítettem, spárgával bocskort. A derekára egy övet tettem, amire két kis kolompot fûztem. A kezébe kereplõt kapott.

Amikor bemondták, hogy nyert, akkor gyorsan visszaöltöztettem, hogy ki tudjon állni újra a színpadra.



A boldog nyertes busó :)A boldog nyertes busó :)




Még több finomság:




Egyszerû, leveles tésztában sült virsli falatok
Egyszerû, leveles tésztában sült virsli falatok


Farsangi fánkok
Farsangi fánk (nem csak farsangra)


Sajtos-sonkakrémmel töltött rúd
Sajtos-sonkakrémmel töltött rúd


Sajtos-szezámos karfiol "roppancs"
Sajtos-szezámos karfiol "roppancs"


Lángos
Lángos egyszerûen




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/02/16/...

sponsored links

Keres?s