Egyszerû, házi kenyér

2014-07-08

sponsored links

Régóta nem veszek pékárút, csak ha nagyon muszáj, ha épp nincs idõm sütni, vagy ha beteg vagyok. Az igazat megvallva, azóta sütök itthon, mióta van kenyérsütõgépem. De a gépet csak arra használom, hogy összedolgozza a tésztát. Sütni sosem sütök benne, mert mikor még az elején próbáltam, valahogy sosem volt az igazi. Viszont arra nagyon jó, hogy míg az ebédet fõzöm, addig õ gyönyörûen bedagasztja a tésztát, nekem csak annyi a dolgom, hogy kelesztem, átgyúrom, formázom és a sütõben megsütöm.

Sokféle kenyeret, pékárút kipróbáltam már, de aminél megmaradtam és rendszeresen készítek, ez az egyszerû, fehér kenyér recept, amit még annak idején az egyik kenyérlisztes zacskó hátulján találtam. Ehhez nem kell semmilyen extra hozzávaló, nem kell rákészülni napokkal korábban, elég csak összeállítani a tésztát, jól kidolgozni, megkeleszteni és megsütni. Persze, nagy segítség a gép, nélküle nem igen vállalkoznék arra, hogy szinte naponta süssem a családnak a kenyeret.

Mutatok párat, hogy szokott kinézni. Mert ugyebár nem mindig sikerül egyformán :)



házi fehér kenyérházi fehér kenyér

Hozzávalók:

abban a sorrendben írom, ahogy a kenyérsütõgép üstjébe pakolom a hozzávalókat:

0,5 dl napraforgó olaj

3 dl langyos víz

1,5 teáskanál só

1 teáskanál cukor

50 dkg kenyérliszt BL 80

1 tasak szárított élesztõ


Elkészítés:

A hozzávalókat a fenti sorrendben beleteszem a gép üstjébe, dagasztásra állítom és hagyom, hogy jól kidolgozza a tésztát. Az elsõ 5 percnél megszoktam nézni, mert van amikor még egy kanálnyi víz kell hozzá, vagy az üst sarkából szilikon spatulával ki kell szednem a felragadt lisztet.

Miután a gép jól kidolgozta a  tésztát, kikapcsolom és az üstöt kiemelem, tiszta konyharuhával letakarva, 30 percig kelesztem.



házi fehér kenyérházi fehér kenyér

Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapra borítom és átgyúrom, majd hagyom 10-15 percig pihenni, hogy észhez térjen. Ezután szépen megformázom kilapítom kissé, a két szélét behajtom( kb. 4 cm) és alulról egyszerûen feltekerem, úgy, hogy tekerés közben a két végét egy kissé behúzom alulra. Néhányszor megsodrom és belehelyezem egy liszttel kiszórt kenyér formába, ebbõl kétfélét szoktam használni egy szilikont, vagy tapadásmentes fém formát. Tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni. Ekkor a tetejét bevagdosom egy éles késsel és még öt percre letakarom.

Mikor a tésztát megformázva beleteszem a formába, ekkor szoktam bekapcsolni a sütõt, 200-220 fokra, hogy kellõ hõfokra melegedjen, mire a kenyeret behelyezem.

Mivel gázsütõm van, és nem süt egyenletesen, az aljába teszek egy lemeztepsit és abba öntök úgy 6 dl vizet, hogy megfelelõen bepárásodjon a sütõ.

Miután a kenyér szépen megkelt, a vágásoknál kinyílt, megspriccelem langyos vízzel és beteszem sülni az elõmelegített párásított sütõbe. Körülbelül, 50-55 percig sütöm úgy, hogy félidõnél lejjebb veszem a sütõben a hõfokot.  Akkor jó, ha fakanál nyelével megütögetve kongó hangot ad.  Miután szép barnára sült, rácsra borítva hagyom hogy teljesen kihûljön.



házi, fehér kenyérházi, fehér kenyér

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:





3 egyszerû, málnás finomság


A boldog nyertes busó :)
Egyszerû sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló


Chilis babos egytálétel egyszerûen
Chilis babos egytálétel egyszerûen


Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Egyszerû dara(gríz)galuska leves


Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/07/08/...

sponsored links

Keres?s