Egyszerû fehér kenyér

2014-05-21

sponsored links

A recept megjelent a Kifõztük májusi számában


Valahol el kell kezdeni....nincs se kovász, se elõ tészta, se kenyérmag. Az elsõ kenyér. Lehet próbálkozni. Az elsõ után meg jöhet a sokadik. A kenyérbõl eltett tészta, a KENYÉRMAG, a hûtõben tárolva egy hétig eláll, a következõ kenyér sütésénél pedig egyszerûen hozzáadjuk a tésztához. Felhasználható kovász indításához is. 



Hozzávalók:
50 dkg fehér kenyér liszt
2,5 dl víz (lisztfüggõ)
2 dkg élesztõ
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evõkanál olaj


Elkészítés:
A kimért mennyiségbõl elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztõt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahõmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidõben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belõle. Ez lesz a KENYÉRMAG, amit hûtõben tárolunk a következõ kenyér sütéséig. Ezután  hosszúkásra formázzuk. Egy sütõformát kivajazunk, vagy kibélelünk sütõpapírral. Beletesszük a formázott tésztát, letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 40 percig. Elõmelegített , forró, gõzös sütõben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hûlni.
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 70 dkg-os kenyerünk lesz .









Folytats a blogon ... babette-babettefz.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s