Egyszerû cukros kalács

2014-05-09

sponsored links

A reggeli tea, vagy kávé mellé ideális, ez az egyszerû, finom, cukros kalács. A belseje puha és foszlós, kívül pedig az édes-karamelles íze isteni, egy kevés vajjal, mézzel, vagy akár, egy kis házi lekvárral. De magában fogyasztva is tökéletes.

Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés, reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk.

Egyszerû cukros kalácsEgyszerû cukros kalács

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

2 tojássárgája + 1 a kenéshez

1,5 dkg friss élesztõ

3 dkg vaj

2 dl (házi) tej

2 evõkanál barna nádcukor

1/2 citrom reszelt héja

1 csipet só


a forgatáshoz:

10 dkg barna nádcukor

3 dkg vaj


Elkészítés:

Az élesztõt, egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.

A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztõt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.

Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, három egyenlõ részre osztjuk, a három részbõl, egyenként, egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük õket olvasztott vajjal.

Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.

A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütõpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.


Egyszerû cukros kalácsEgyszerû cukros kalács

Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielõtt megsütjük, a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.

Elõmelegített sütõben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Miután a kalács megsült, rácson hagyjuk kihûlni, majd felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Gesztenyés kalács
Süssünk kalácsot húsvétra!


kalács 5 (1024x450)
Variációk kalácsra


Mazsolás tekercs
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs


Marcipános kalács
Marcipános kalács


Mandulás kalács
Mandulás kalács




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/05/09/...

sponsored links

Keres?s