Egy hagyományos kicsit másképp

2014-01-31

sponsored links

Hagyományos, lekváros piskótatekercset eddig életemben talán kétszer, ha csináltam. Hiába, a klasszikus süteményeket mindig meghagytam a családnak. Baracklekváros piskótatekercset például mindig nagymamám készít, persze szigorúan a saját maga által befõzött lekvárral. :)
Még karácsony környékén vendégek jöttek hozzánk gyerekekkel és mindenképpen valami olyan süteményt akartam készíteni, amivel nem kell sokat bíbelõdni és nagy valószínûséggel a gyerekek is szeretni fogják.  Persze, önmagamat nem hazudtolhattam meg, ezért a piskóta kukoricalisszttel készült, a lekvár pedig meggybõl, kilónként csak 10 dkg hozzáadott nyírfacukorral (az idei egyik kedvencem). Tudom, hogy most nincs lekvárszezon, de attól még csak leírom végre a receptet, ha már egyszer felhasználom. :)
 
Kukoricalisztes piskótatekercs meggylekvárral


- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 9 dkg nyírfacukor (por)
- 3,5 dkg vaj
- 3 tojás
- csipet só
-1 tk sütõpor
- kb. 2 dl meggylekvár

Hozzávalók a meggylekvárhoz: (kb. 2 literhez)
- 4 kg magozott meggy
- 40 dkg nyírfacukor

A liszteket összekeverjük a sóval és sütõporral. A tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral, amíg egészen kifehéredik és többszörösére nõ a térfogata. Hozzáadjuk az olvasztott (de nem forró) vajat. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A tojássárgájás krémhez szitáljuk a lisztet és elkeverjük, majd spatulávóal/fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjehabot. Egy nagy tepsit kibélelünk sütõpapírral és annak kb.40x25 cm-es felületére szétterítjük pickótát. Mivel a tésztának elég jó a formatartása, nem kell félnünk, hogy elfolyik a sütõpapírról. 170 fokra elõmelegített (légkeveréses) sütõbe tesszük és 5-7 perc alatt megsütjük. (tûpróbával ellenõrizhetjük, hogy átsült-e). Miután kivesszük a sütõbõl, egy nedves konyharuhára borítjuk a tésztát és lehúzzuk róla a sütõpapírt. Fogjuk a konyharuhát, és azzal együtt feltekerjük a rövidebbik oldalánál fogva a piskótát. Így hagyjuk kihûlni. Ha kihûlt, kicsavarjuk, megkenjük a lekvárral és újra feltekerjük, ezúttal már a nincs szükségünk a konyharuhára, hisz a piskótánk szépen megtartja a formáját.

CH tartalom: 11 g CH (3 g gyors)/szelet
Kalóriatartalom: 49kcal/szelet
20 szelet esetén

A lekvár elkészítése
Ha kimagoztuk a meggyek, egy jó nagy fazékba feltesszük fõni a meggyek. Sok levet fog ereszteni, így kb. 2-2,5 óra kell, mire a lekvár szépen kezd besûrûsödni. Idõnként meg kell kavarni, hogy ne égjen le, de egyébként nincs sok dolgunk vele. Mikor már úgy érezzük, kellõképpen besûrûsödött, hozzáadjuk a nyírfacukrot és ekkor lehet ízesíteni is. Én a lekvár feléhez felcsíkozott citromfüvet adtam, remekül illik a meggy fanyar ízéhez. A cukor hozzáadását követõen még kb negyed óráig rotyogtatjuk, majd kifõzött üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban (rengeteg pokrócba bugyolálva) hagyjuk kihûlni pár nap alatt.

Ennek a lekvárnak viszonylag magas a szénhidráttartalma, mivel súlyra sok gyûmölcsöt használunk fel, iszont ahhoz, hogy nagyobb mennyiségû cukor nélkül is sûrû állagot kapjunk, be kell nagyon sûríteni. Nagyon intenzív meggy íze van,a hozzáadott cukorra picit közkedveltebb változat (készítettem ugyanis teljesen cukormentes változatot is, nekem azaz abszolút idei kedvencem).

CH tartalom: 34 g CH (12 g lassú)/1 dl lekvár
Kalóriatartalom: 152 kcal/ 1 dl lekvár





Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/01/egy-hagy...

sponsored links

Keres?s