Egy cica, két cica...avagy Cicakalács a SAD-ra és a Blogkóstolóra

2014-01-06

sponsored links

Cicakalács

Ezzel a kaláccsal most két legyet ütök egycsapásra, mert jelentkezem vele a SAD. 21. fordulójára, melynek témája  Édes "macskásság", ami azt takarja, hogy olyan édességet készítsünk, melyben valami módon szerepel a macska (a játékkiíró kedvenc állata).
A másik kedvenc játékomon, a Blogkóstoló 14. fordulóján az AranyTepsi blog jutott nekem válogatásra, ahol gyönyörûséges cica formájú kalácsokra leltem.
Hozzávalók(tésztához):
2 deci tej
1 tojás
3 ek cukor
1/2 kiskanál só
1 ek méz
1 zacskó vaníliás cukor
fél kiló liszt
2,5 deka élesztõ
5 deka margarin
A hozzávalókat a felírás sorrendjében a kenyérsütõ tartályába tettem a margarin kivételével, és bekapcsaoltam a tésztakészítés-dagasztás programot. A margarint megolvasztottam és a sípszó után öntöttem bele.
Hagytam a programot végigfutni, és a megkelt tésztát vettem ki a gépbõl.
Lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, 6 gombóccá formáztam, mert 6 darab kalács lesz ebbõl a mennyiségbõl.
Minden gombócból egy diónyit leszakítottam fejnek, a tészta többi részét pedig kb. 30 centi hossú rúddá kisodortam. A rudat csigavonalban feltekertem úgy, hogy a vége kicsit elálljon, ami a cica mellsõ lába.
A diónyi tésztából megformáltam a fejet, füleket kialakítva, majd ráhelyeztem a testre. Lekentem tojásos tejjel, majd tökmagból belenyomtam a szemeket.
Lekenéshez.
1 tojás sárgája
1 evõkanál tej
Szemeknek:
tökmag
Szája aszalt vörösáfonya
Sütésre várva

Tojásos tejjel -  melybe 1 teáskanál porcukrot is kevertem - kentem le. Míg bemelegedett a sütõ, csak addi keltek.  Forró sütõben, 220 fokon alsó-felsõ sütéssel fél óráig sültek.
Kisülve
Kellemesen édeskés, finom, gyenge kalács. És persze mutatós, bár az ilyen kalácsok nyersen mutatósabbak, mint kisülve, de szerintem azért sülve is felismerhetõ, hogy cicák akarnak lenni.
A fotók sajnos semmilyenek. Nem is értek hozzá,  esti fényeknél meg fõleg nem.
Reggel viszem a lányoknak(unokáimnak), remélem, sikerem lesz velük.
A SAD kiírást teljesítettem, könnyebben, mint gondoltam. Elsõ olvasatra szinte  megijedtem, amikor Macskanyelv, a Süniskanál blog írójának  kiírását megláttam. Aztán némi fejvakarás után, valamint Andrea blogját tanulmányozva egykettõre mindkét feladatot teljesítettem.
Köszönöm mindkét bloggerinának a játék lehetõségét. Andreának külön megköszönöm ezt a remek kalácsformázási technikát!


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/01/egy-c...

sponsored links

Keres?s