Egresbefõtt

2017-06-20

sponsored links

Mivel hamarosan itt az újabb befõzési szezon (jó, jó, már elkezdõdött, de a vastagja ezután következik :) ), felteszek néhány ötletet a tavaly készített finomságaimból. Tavaly már termett annyi egresünk, hogy kevés befõtt és néhány üveg lekvár is készült belõle, idén remélhetõleg még több lesz. :) Nálunk még csak most kezd érni, de biztos vannak vidékek, ahol már megérett, úgyhogy szeretettel ajánlom a befõtt és a lekvár receptjét (következõ bejegyzés) azoknak, akik nem tudják, mit kezdjenek az egressel.


Egresbefõtt

Hozzávalók: 2-3 kg egres, kb. 50 dkg cukor, 1-2 citrom héja, víz.

Elkészítése: Az eltenni kívánt érett, de még jó kemény egrest megtisztítjuk, és több vízben alaposan megmossuk. Szélesebb lábosban szirupot fõzünk kb. 2 liter vízbõl, a cukorból és a lereszelt citromhéjból, majd amikor jól forr, beleteszünk egy adag egrest, kb. annyit, amennyi egy rétegben kényelmesen elfér benne. Néha belekavarva 1-2 percig hagyjuk párolódni, amíg a gyümölcsök kissé megváltoztatják a színüket. Ekkor szûrõkanállal kiszedjük, száraz, csírátlanított üvegekbe tesszük, és a mûveletet megismételjük, amíg az összes egres el nem fogy. Miután az üvegeket megtöltöttük, a szirupot ismét felforraljuk (ha úgy érezzük, szükséges, még lehet kevés cukrot feloldani benne), forrón az egresre öntjük, a kupakokat rácsavarjuk az üvegekre, fejtetõre állítjuk õket, majd szárazdunsztba tesszük, és ott hagyjuk néhány napig.


Megjegyzés: Kitûnõ lehetõség a szárazdunsztra az, ha az üvegeket a hûtõtáskába pakoljuk, természetesen a jégakkuk eltávolítása után.




Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/06/e...

sponsored links

Keres?s