Edd végig a Pünkösdöt az utcán!

2014-06-06

sponsored links

Három program, három kultúra - de a lényeg ugyanaz...

 

Nem lenne elég egy bejegyzés, ha listázni akarnám a hosszú hétvégére idõzített programokat, fesztiválokat, de kiemeltem hármat a sorból, ahova szerintem érdemes ellátogatni:

 

 

 NekedTerem.jpg

 

 

 1. NekedTerem - 2. születésnap, Etyek

 

A zöldségeket, és háztáji élelmiszereket házhoz szállító szolgáltatás második születésnapját ünnepli. Tavaly a törzsvásárlókat utaztatták el Nagykörûre, hogy megnézhessék, honnan kapják hétrõl hétre a zöldséget, gyümölcsöt. Ezen a programon én is jelen voltam, hiszen én fõztem a csapatra a nagykörûi tájházban (bejegyzés ITT). Idén a termelõk utaznak: Etyeken Június 7-8-án egy két napos pikniken várják háztáji termékek vásárlót,a Rókusfalvy pincével szemben. Itt bárki megkóstolhatja termelõik és saját manufaktúrájuk finomságait: lesz szalámi, körözött, szendvicskrém kóstolás és lehetõség egy kis ismerkedésre.

 

 

 Judafest.jpg

 

 

2. Judafest Utcafesztivál 

 

Június 8-án egy napba sûrûsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava:
 ingyenes koncertek 
 gyerekprogramok 
 a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták 
 VB-zóna 
 különleges ételek 
 italok és egész napos vásár várja az érdeklõdõket.
 Este a város leghosszabb asztala mellett nagycsaládosokat látunk vendégül.

Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestõ mûhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad majd helyet.

Helyszín: VII. kerület, Kazinczy utca Király és Wesselényi utca közötti szakasza 

Részletes program ITT.

 

 

 parv.jpg

 

 

 3.  VII. Fõzdefeszt + Street Food Show

 

Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Fõzdefeszt és a Street Food Show!

Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Fõzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevõk végre tényleg a szabadban, a Mûegyetem rakparton hamburgerezhessenek, miután a Mikszáth Kálmán teret és környékét valamint a Hold utcai csarnokot végleg kinõttük!

Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi idõket élünk. Az elõzõ évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van.

Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált: a Street Food Show és a Fõzdefeszt úgy illik egymásba, mint a puzzle két darabja, mint két kicsi legó. A Fõzdefeszt a maga 30 kézmûves sörfõzdéjével és több, mint 90 fajta sörével, sosem tudott elegendõ energiát fordítani a minõségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnõtt a téren, de azért is, mert a rendezõi igazából maguk is meg vannak gyõzõdve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.

A két fesztivál eredeti koncepciója is rokonságban van egymással. Mind a kettõ azért indult, hogy egy alábecsült mûfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlõdésüknek, és ezt mind a két fesztivál sikeresen teljesítette. Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyroszról vagy a hamburgerrõl gasztronómiai kontextusban fogunk beszélni? Ugyanakkor ki hitte volna pár éve, hogy kis vidéki üzemekben készült söröket fognak elemezgetni és kóstolgatni tízezrek Budapest belvárosában?

 

 Mit fogunk enni?

Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozz a legforróbb utcai árusokat, egy ?best of? válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerûbb szereplõit.

Itt lesz ismét az elsõ Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zõje, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitõl döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetõséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerû pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá?-tól kapjuk meg a választ.

Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Mûegyetem rakparton újra röfögnek és a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a ?Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tõlük a nagyérdemû.

Így, hogy nincs már tetõ a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy ?food truckok?, azaz valamiféle jármûbõl árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk elsõ igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítõ Kisiparos, a hot dogot átértelmezõ Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggelizõ helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztõ. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Fragola prezentálja ? ráadásul most elõször food truckból. Irimiás Balázs, a Kõrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetõje tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel ? Csöppentõ ? Gábor vasakkal bûvészkedik.

Mit fogunk inni?

A Fõzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézmûves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezõnybõl. A legutóbbi Fõzdefeszt óta egyetlen sörfõzde nyílt meg, a csak felsõerjesztésû söröket fõzõ domonyi Bigfoot ? szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedõ fõzde csak egy nyílt a legutóbbi Fõzdefeszt óta, számos új sörfõzõ-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemzõ kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltûnõbb talán a magyar házi sörfõzés egyik legizgalmasabb alakja ? Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a ?hedonizmus? szóból rövidített Hedon Sörfõzde, ami két sörrel, a ?Credo? nevezetû SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a ?Vertigo? nevû amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

Az Élesztõ gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztõ is nekilátott, hogy lefõzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfõzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfõzõ formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait ? 3,8%-os valódi nyári üdítõ, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevû nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerõ elõtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

A kooperációk világát éljük, az elsõ magyar sörpunk és gerilla, armando_otchoa idén két kollaborációs fõzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyû Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA ? a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.

A legmeredekebb fõzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot fõz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerõsebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfõzõ volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála fõzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevû saisont.

A számos új szereplõ mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfõzõnek számító Kaltenecker új sörfõzdét alapított. Az Ikkona sörfõzde világpremierje nálunk lesz ? érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tûzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
Lesz még sok más érdekesség ? Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak gyõzzétek végigkóstolni.

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/06/06/ed...

sponsored links

Keres?s