Ecettel fényezett csirke

2014-02-28

sponsored links


Még egy recept a T. Bálint Kiadó Etetni Bolondulásig c. könyvébõl, egy különleges, nem épp bonyolult, de nagyszerû recept.
Eredetileg csontos csirkébõl javasolt készíteni, nálunk a kicsontozott húsok népszerûbbek. Így is finom lesz :)



Ecettel fényezett csirke

-1 csésze (1,5-2 dl) fehérborecet
-2 gerezd zúzott fokhagyma
-3 szál friss rozmaring
-2 kg csontos csirkedarab ( mell, comb)
-só, bors
-olívaolaj
-csirkealaplé vagy húsleves, kb. 2-3 dl

Elkészítjük a pácot: az ecetben elkeverjük a fokhagymát és a rozmaringot. Ennek fél-1 óra pihenõt célszerû adni...
Ezután sózzuk-borsozzuk a csirkedarabokat majd egy nagyobb serpenyõt felforrósítunk, kevés olajon átpirítjuk benne a húsdarabokat elõször bõrrel lefelé, majd megfordítva. Ügyeljünk, hogy meg ne égjen, csak piruljon, de kb. 10 percig  süssük a csirkét.
Ezután ráönthetjük az alaplevet ( vagy húslevest) a félkész húsra, kaparjuk fel a pörzsanyagokat, és lassú tûzön rotyogtassuk az ételt kb. 20 percig. Ekkor ismét magasabb hõfokon dolgozzunk tovább és öntsük rá az ecetes pácot- ez fogja az étel végsõ aromáját megadni.  Forgassuk a húsokat mindaddig, míg az ecet elpárolog, nem az a cél, hogy "ecetízû" legyen a sültünk, azonban ezzel a módszerrel egy különlegesen finom, édes-savanyú szaft marad majd vissza.
Ezzel együtt, forrón tálaljuk.


Megjegyzés: eredetileg az olaszok polenta körítéssel tálalják, de sült zöldséggel vagy friss kenyérrel, salátával is nagyon ízletes étel.
Jó étvágyat!

Trinity

Folytats a blogon ... zamatesillat.blogspot.com/2014/02/ece...

sponsored links

Keres?s