Ecetes bébikukorica - savanyított kukorica

2014-08-02

sponsored links

Emlékszem még, hogy fiatalabb koromban szinte még minden boltban lehetett kapni az ecetes bébikukoricát, ami az egyik kedvenc savanyúságom volt. Akkoriban rengeteget ettem belõle. Aztán ahogy teltek múltak az évek, valahogy kiesett az étrendembõl, mígnem nemrégiben az eszembe jutott, és elkezdtem keresni a boltok polcain. Erõsen meglepõdtem, amikor rá kellett jönnöm, hogy mára már szinte teljesen eltûnt a boltok polcairól, mert nagyon kevés helyen lehet megtalálni. Ahol pedig van, ott igen csak borsos az ára, már-már az aranyéval vetekszik. Pedig egy roppant egyszerû dologról van szó, amit az ember maga is el tudna készíteni, ha hozzá tudna jutni az alapanyaghoz, a bébikukoricához.


Ez azonban szinte teljesen lehetetlen (legalábbis városiak számára), hiszen nyersen sehol sem árulják. Azonban ha van olyan szerencsénk, hogy vidéken lakunk, vagy van olyan ismerõsünk aki ott lakik, mindjárt elérhetõbbé válik a bébikukorica. Ez ugyanis nem egy különleges kukoricafajta, nem egy erre a célra létrehozott fajta. Ez szimpla kukorica, amelyet még jóval a teljes érés elõtt (még mielõtt a szemek és a kukoricacsõ megkeményedne) leszednek. Ilyenkor még nagyon finom, puha, édes zamatos csemege, amelybõl remek savanyúság készíthetõ. Nekünk szerencsénk volt, mert van ilyen ismerõsünk, és kaptunk egy kosárral, hogy elkészíthessük a saját bébikukorica savanyúságunkat. Ezúttal is köszönjük neki. :-)

Hozzávalók az ecetes bébikukoricához:
- bébikukorica
- babérlevél
- mustármag
- koriander
- szemes bors
- kapor
- 10% ételecet
- konyhasó
- kristálycukor
- nátrium benzoát

Ecetes bébikukorica elkészítése:
Általában a hozzávalóknál feltüntetjük a mennyiségeket is, de mivel most több különféle ûrtartalmú üvegbe készítettük, így inkább a szövegben fogjuk megemlíteni a mennyiségeket. Az elkészítést azzal kezdjük, hogy megtisztítjuk az összes kukoricát, majd beáztatjuk hideg vízbe 24 órára, hogy minden esetleges szennyezõdés kiázzon belõle. Másnap öntsük le róla az áztatólét, majd szelektáljuk õket méret szerint. A kisebbek, vékonyabbak egészben fognak az üvegekbe kerülni, a nagyobbakat majd fel kell darabolni, és úgy mennek az üvegekbe.


Ha szétválogattuk õket, akkor tegyük oda hideg vízben fõni az elsõ adagot (mondjuk amelyiket egészben fogjuk felhasználni), és amíg az felforr, tisztítsuk el a felhasználni kívánt üvegeket és lapkákat. Alaposan mossuk ki õket mosogatószerrel, majd öblítsük át õket tiszta vízzel többször. Fordítsuk fejre õket, hogy lecsepegjenek. Forrástól számítva 4-5 percig fõzzük a kukoricákat, majd vegyük le a tûzrõl és hagyjuk pihenni amíg elkészítjük a felöntõlét.

A felöntõléhez 3.5 liter vízhez adjunk hozzá 7 evõkanál kristálycukrot, 5 evõkanál konyhasót valamint 5 dl 10% ételecetet, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Ha felforrt, akkor még forrón szedjük az üvegekbe a leforrázott bébikukoricákat, tegyünk minden üvegbe babérlevelet,  mustármagot, koriandert, szemes borsot, valamint egy kis csipet szárított kaprot és egy késhegnyi nátrium benzoátot. Ezt követõen öntsük az üvegeket színültig a tûzforró felöntõlével, és azonnal zárjuk le a lapkával. Állítsuk fejre pár percre, majd pakoljuk az üvegeket egymás mellé szorosan, hogy minél lassabban hûljenek le. Ami a fûszerek mennyiségét illeti: a 720 ml-es üvegekbe tettünk 20 szem mustármagot, 7 szem koriandert, 10 szem szemes borsot és 2 db babérlevelet. Ebbõl már egy kis matekkal átszámítható bármekkora üvegre. ;-)


Ha ezzel készen vagyunk, akkor vegyük magunk elé a második adag bébikukoricát, és vagdossuk fel 3-4 centis darabokra, majd dobjuk a fõzõlébe, és ezt is fõzzük 4-5 percig forrástól számítva. Ezután pontosan ugyanúgy folytassuk, mint az elsõ adaggal.

Mielõtt bárki is megkérdezné, miért tettünk bele tartósítószert, elmondjuk magunktól. Nem próbálkoztunk még sosem kukorica eltevésével télre, és nem ismerjük annak eltarthatóságát, és viselkedését. Mivel ez egy hirtelen jött lehetõség volt, nem állt rendelkezésünkre elegendõ idõ, hogy utána járjunk a felmerült kérdéseknek. Ezért beletettük a tartósítószert a biztonság kedvéért, de ha valakinek van kedve a kísérletezésre, szívesen vesszük majd az utólagos beszámolókat. :-)

Mindenkinek kellemes bébikukorica eltevést kívánunk. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/08/ecete...

sponsored links

Keres?s