E80 torta

2014-01-13

sponsored links

IMG_7643

Apum születésnapjára szerettem volna valami nem burkolt tortát készíteni. Már régóta szemeztem Moha E80 tortájával és most, ahogy keresgéltem ismét szembe jött velem, hát gondoltam itt a remek alkalom, január elsejére tökéletes sütni való lesz! :) Szóval apum születésnapja január 2.-án van.

Így január elsején tortát sütögettem. Nagyon finom torta, iszonyat tömény, de nagyon finom! :)

A kép közel nem lett olyan szép, mint Mohának, de az íze nyilván ugyanolyan volt. Igaz én tejszínhabból kevesebbet tennék rá legközelebb, szerintem fél liter, vagy max. 6 dl bõven elég.

Hozzávalók 26 cm átmérõjû tortaformához.

Piskótalap

2 tojás

8 dkg cukor

8 dkg liszt

2 evõkanál olaj

2 evõkanál víz

Dobos lap



2 tojás

5 dkg cukor

5 dkg liszt

1 dkg olvasztott vaj

Csokoládé ganache

5 dl habtejszín

50 dkg étcsokoládé

3 evõkanál kakaópor

20 dkg vaj

30 dkg natúr marcipán

Kávés hab

8 dl habtejszín alaposan behûtve

12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá õrölve

10 dkg porcukor

2 zacskó Zselatin fix

kakaópor a díszítéshez

(szerintem elég 5-6 dl tejszín és a kávé is elég 8-9 kanállal)

Elõször a csokoládés krémet készítjük el, ennek hûlnie kell.

A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tûzrõl levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverõvel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, és beletesszük a vajat.

Hagyjuk hûlni, akár hûtõbe téve. Amikor kenhetõ állagú ne hûtsük tovább, mert túl dermed.

A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.

A piskótához kb. 10 perc alatt nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral.

Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, spatulával forgatjuk hozzá.

A sütõpapírral alulról bélelt tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk hûlni.

A formába újabb sütõpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is.

Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverõvel elkeverjük benne.

A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk kihûlni.

A marcipánmasszát porcukron kinyújtjuk nagyjából 26 cm átmérõjû körré.

A torta összeállításához az alsó piskótalap köré tesszük a kapcsos formánk karimáját.

A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét.

Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.

A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot. Ne legyen a hab kõ kemény, mert nem fogjuk tudni kenni.

Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hûtõbe tesszük.

Tálalás elõtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától.

A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés cukrozatlan kakaóport.

Nem egy bonyolult torta, de nem is megy pikk-pakk pont a sokfélesége miatt. Viszont mint írtam nagyon nagyon finom! :) Ebbõl a ganacheból akár ízesítve trüffel golyókat is készíthetünk!

Köszönöm Mohának a receptet, nagyon finom volt és sikert aratott a torta! :)

Ja, a tortatálat pedig a lányoktól kaptam Karácsonyra. Van egy nagy üveg búrája is. 3 az egyben vagyis funkcionálhat tortatálként, gyümölcstálként és búrás tortatálként is. :) Nagyon örültem neki! :) Jó masszív, nehéz darab. :D

További képeket a Facebookon az E80 torta Moha módra címû albumban találsz!


Ezeket is kedvelnéd:




IMG_6717
Micimackós torta


IMG_2543
Csokoládé torta


torta14
Csokoládés pink torta


kicsike
Táblácska torta


IMG_1825
Eper- és málnahab torta házi vanília pudinggal töltve




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/01/13...

sponsored links

Keres?s