Durva brownie pille könnyû eperhabbal

2014-08-01

sponsored links


Ismét ráérõs voltam a héten, úgyhogy teszteltem. Bár már volt egy nagyon jó brownie receptem, valahogy mégsem voltam tökéletesen elégedett vele. Az interneten látott képek alapján az igazi brownie tömör, kissé nedves, olyan, hogy már a képbe beleharapnál! Ehhez képest, amit sütni szoktam idõnként, az inkább valahol az igazi brownie és egy egyszerû kakaós piskóta között van. Kétségtelenül finom, de ennél ütõsebbet akartam. Olyat, ami hasonlóan hat rám, mint mikor hosszú idõ után egy kanál nutellát tolok a számba... nem részletezném, de az biztos, hogy az ízlelõbimbóim durván extázisba kerülnek. :)
 
Mivel a pinteresten is jó kis külföldi tortásokat követek, így nem volt nehéz gyorsan egy igazi angol receptbe botlani. Hozzáteszem, hogy az angol konyha nagyon-nagyon távol áll tõlem, de az édességek terén van mit eltanulni tõlük.
 
 
Mielõtt bárki szívbajt kap a cukor mennyiségtõl... igen, nagyon durva, de legalább egyszer meg kell sütni, nem fogod megbánni! Kivéve ha egyedül fogyasztod el az egészet. Akkor azért súlyos lelkiismeret furdalásra lehet számítani.
 
 
No, de térjünk rá végre erre a mennyei készítményre.
 
 
Hozzávalók:
18 dkg liszt
1 tk. só
2 ek. keserû kakaópor
30 dkg étcsoki (ajánlom az ALDI 400g-os piros csomagolású csokiját, finom és olcsó)
22 dkg vaj
1 tk. instant kávé
30 dkg kristálycukor
10 dkg barna- vagy nádcukor
5 tojás (szobahõmérsékletû)
2 tk. vanília kivonat*
 
A sütõt 175°C-ra elõmelegítjük.
A sót, a lisztet és a kakaót kimérjük egy tálba és elkeverjük.
A csokit, a vajat és az instant kávét vízgõz felett összeolvasztjuk. A víz ne forrjon, csak gyöngyözzön az edény alatt. Ha szépen elolvadt minden, kapcsoljuk le a tûzhelyet, de hagyjuk ott és tegyük bele a cukrot. Keverjük el alaposan, amíg egynemûsödik. Hagyjuk szobahõmérsékletûre hûlni.
Utána hozzáadjuk az 5 tojást két részletben, elõször 3-at, jól elkeverjük, majd a maradék 2-t. Mehet bele a vanília is, és alaposan elkeverjük. Ilyenkor a kristálycukor még ropog, de mire megsül, addigra már beleolvad, szinte karamellizálódik.
Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát, hiszen ezúttal pont nem az a cél, hogy habos piskótát süssünk. Tehát végig dolgozhatunk egy spatulával, nincs szükség habverõre.
A végén beleszitáljuk a lisztet, ezt is jól elkeverjük. Majd a masszát a kibélelt, vagy kivajazott-lisztezett, avagy szilikonformába öntjük és betesszük a sütõbe. Az eredeti recept szerint 30 perc a sütési idõ, ugyanis a brownie második fontos momentuma, hogy ne süssük teljesen szárazra a tésztát. Ha fogpiszkálót beleszúrunk és még vékonyan rátapad a massza, az jó. Én ezt a mennyiséget egy 22 cm-es karikában sütöttem, ehhez azért inkább 45 perc kellett, de még úgyis enyhén nedves maradt a belseje. Utána persze hagyni kell kihûlni. Fog még dermedni, amitõl masszív, sûrû állagú lesz és isteni finom. Kicsit olyan, mikor a csokivulkánt túlsütöttem. Ahol kevés a liszt, de sok a csoki, a cukor és a vaj, ott erre az állagra lehet számítani.
 
*Vanília kivonat házilag: vegyél egy 2dl-es vodkát és dugdoss bele 3-4 felhasított vaníliarudat. Pár nap alatt már egy sötét barna, illatában vaníliás, nem vodkás kivonatot fogsz kapni. Ezt fokozhatod úgy a továbbiakban, hogy a sütés közben felhasznált, már kikapart vaníliarudakat is hozzáteszed. No és persze, ha fogy a nedû, fel kell tölteni vodkával. :)
 

Nem csak egy újabb brownie tesztelését vettem a fejembe, hanem a lemon- és orange curd, valamint a málnakrém sikere után az eperrel is valami hasonló, jól mûködõ krémet szerettem volna alkotni. Most mirelit eperrõl beszélek, mert persze ha szezon van, akkor pl. egy epres túrótortához nem is kell más, mint igazi eper. Ám szezonon kívül is kell jó megoldás, de a mirelit eper felengedés után elég szánalmasan fest, és mintha az íze sem lenne olyan átütõ. Szóval kipróbáltam milyen is fõzve. Nyilván nem én találtam fel a spanyol viaszt, de mivel mostanában fedezem fel az effajta fõzött gyümölcskrémek mesés ízvilágát, ujjongok örömömben! :) Pille könnyû, de zamatos kis eperkrém lett a végeredmény.
 
Na szóval, ami ehhez szükségeltetik:
50 dkg eper
20 dkg cukor
8 lapzselatin (bár én most csak 6-tal készítettem, a 8 is elfér bele)
5 dl habtejszín (nekem a Lidl Starmilk Topping Cream nagyon bevált)
 
A zselatinlapokat 10 percre vízbe áztatjuk. A mirelit eprünket egy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk (fedõ alatt gyorsabb és energiatakarékosabb :). Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és átrottyantjuk. Utána leturmixoljuk, visszatesszük a tûzhelyre, hogy langyos maradjon és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatinlapokat. Ezután hagyjuk kihûlni, néhány órát pihentetjük a hûtõben is.
Aztán felverjük a tejszínt és óvatosan elkeverjük benne az epersûrítményt. Szerencsére ez is összerántja kissé a tejszínt, szóval nem kell félni, hogy elfolyik.
 
Ezekbõl az adagokból akár két, vékonyabb desszerttortát is készíthetünk, ugyanis a brownie-t két lapra vághatjuk, míg az eperhab is annyi, hogy bõven meg lehet vele pakolni mindkét lapot. Én most nem akartam ennyi helyet foglalni a hûtõben, úgyhogy egybe ment. Noha nekem így, vastagon is tökéletes volt, "egyesek" megjegyezték, hogy túl vastag és körülményes egy falatot összeállítani úgy, hogy mindenbõl jusson... Ámátõr! ;)  Szintezni nem ajánlott, mert a felsõ lap browniet nem tudnánk úgy átvágni, hogy ne nyomja ki alóla az eperhabot.
A karikába visszatesszük a browniet, rákenjük az eperhabot és betesszük 1-2 órára a hûtõbe. Tálalás elõtt egy éles kést forró vízbe mártunk és körbe húzzuk a karika belsõ oldala mentén minél jobban a karikához nyomva, hogy szép legyen a torta külsõ pereme. Ha nem sikerül tökéletesre, akkor némi díszítéssel, pl. pekándióval eltakarhatjuk a problémásabb részeket, amúgy pedig mindenki ízlése szerint díszítheti. :)
 
 
Próbáljátok ki, mert nagyon durván finom!!!
 
 
 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/08/durva-...

sponsored links

Keres?s