DNK kenyér - 2014 év elsõ kenyere

2014-01-05

sponsored links

Egyszer valamikor pár évvel ezelõtt kijelentettem, hogy én az életben nem sütöm meg a DNK (dagasztás nélküli kenyér) kenyeret. Tegnap mégis úgy hozta a helyzet, hogy gyorsan kellett dönteni, hangulatom pedig nem sok volt, a sütõ pedig teljes kapacitással mûködött. Nem maradt más hátra, mint este összekeverni a DNK kenyér összetevõit és ma reggel kisütni. (Most már nem mondom, hogy soha) :)
 
 
Kelesztõ tálat elõvettem (jó nagyot) és az összetevõket benne elkevertem.
1 kg BL 55-ös liszt (most LIDL-s, mert csak ez volt itthon)
2,5 dkg só
2 csomag 7 g-os porélesztõ
1 kisebb evõkanál sikér
8 dl tejsavó (mert csak ennyi volt)
2 dl víz
 
A száraz anyagokat a kelesztõtálban összekevertem egy fakanállal. A langyos tejsavós vízben elkevertem a sót és a két anyagot összedolgoztam. Kelesztõtál tetejét rátettem. Beraktam a mikróba, hogy huzatmentes helyen legyen. Egész éjszaka ott várakozott kb 14 órát.
 
 

 
Fekete teflon fóliát jól beliszteztem, ráborítottam a kelesztõtálból a tésztamasszát. (olyan volt, mintha kovász lett volna).
A tetejére is lisztet szórtam. Elkezdtem hajtogatni: fentrõl lefele, majd lentrõl felfelé, és a két oldalát középre összehajtottam,   majd az egész tésztát megfordítottam, hogy a hajtogatott részek legyenek alul, ugyanis amikor már bemelegszik a sütõ a sütõedénnyel együtt, akkor nem beleborítom a tésztát a forró edénybe, hanem megfogom a fólia széleit és beleemelem a kacsasütõbe. Így nincs olyan veszély, hogy megégetném a kezem.  Az összehajtogatott tésztát vászonkendõvel letakartam és fél órát pihentettem.
 
Ezalatt az idõ alatt a sütõbe beletettem az ovális alakú kacsasütõt és bekapcsoltam a sütõt maximumra.
 

 
20 perc alatt elérte a sütõ a maximális hõfokot, ekkor a kenyértésztát a fóliával együtt beemeltem az edénybe, tetejét rátettem. A hõfokot 200 fokra levettem és 35 percig sütöttem. Ezt az idõt nem tartottam elégnek, így még 10 percig tovább sütöttem. Az edény tetejét nem vettem le. Amikor elkészült gyorsan ki kellett vinni a hidegre, hogy a már lassan ebédhez készölõ családtagjaim nehogy kenyér nélkül maradjanak.
Nagyon finomra sikerült.

Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2014/01/dnk-k...

sponsored links

Keres?s