Diós-meggyes kelt lepény

2017-06-17

sponsored links

Nagyanyáink nem igazán ismerték a mai habos-krémes süteményféléket, nem is nagyon sütöttek olyasmit, inkább a klasszikus, kevés alapanyagból álló és könnyen elkészíthetõ kelt tésztákat részesítették elõnyben, aminek igazi mestere voltak. A kelt tésztának az az elõnye, hogy bármiylen töltelékkel megtölthetõ, édesen vagy sósan is készíthetõ. És nem beszélve arról, hogy nagyon laktató is. Az alábbi lepény bár laktató és édes, mégsem egy túl tömény sütemény, a meggy savanykássága ellensúlyozza. 


Diós-meggyes kelt lepény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztõ, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 egész tojás, 3 dl tej, 3 dkg olvasztott vaj, kevés liszt;
a töltelékhez: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg õrölt dió, 3 evõkanál búzadara, 3 evõkanál cukor.

Elkészítése: A kimagozott meggyet szûrõbe tesszük, hogy a leve jól lecsepegjen. A tészta hozzávalóiból finom, puha tésztát dagasztunk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát sütõpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és kézzel szépen elegyengetjük-kihúzogatjuk úgy, hogy a szélén egy kis pereme is keletkezzen. Összekeverjük a dióbelet, a búzadarát meg a cukrot, és a keverék háromnegyedét rászórjuk a tésztára. Ezen egyenletesen eloszlatjuk a meggyet, majd rászórjuk a maradék diós keveréket, és 180 fokra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés: 50 dkg-nyi kimagozott meggyhez kb. 80 dkg meggyre lesz szükségünk. A recept elkészíthetõ fagyasztott vagy befõtt meggybõl is. Ez utóbbi esetben vigyázzunk az édesítéssel. 



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/06/d...

sponsored links

Keres?s