Diós-szilvás kelt rétes, a rétesek királynõje

2014-07-15

sponsored links

A rétesek netovábbja. Aki még nem készített ilyet, annak itt az ideje,hogy felvegye a házi szakácskönyvének kedvenc rovatába.

kelt rétes

Hozzávalók:




50 dkg kenyérliszt (vagy rétesliszt)
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás sárgája
3-3,5 dl tej
1 tk. ecet
2 ek. mangalicazsír (vagy 5 ek. olaj)
2 dkg friss élesztõ

Töltelék:

20 dkg dió

3 ek kristálycukor

40 dkg friss szilva

2 ek vaníliás pudingpor

1 tojás a kenéshez

A hozzávalókból a fánktésztánál lágyabb tésztát kell készítenünk. Az élesztõt 1 dl tejben a cukorban futtasd fel, majd add a többi hozzávalókhoz és jöhet a dagasztás. Lágy, laza tészta születik,aminek nem szabad ragacsosnak lennie.

Letakarva hagyd kelni 1 órát, majd egy tiszta terítõn két részletben kezd el kinyújtani és szép lassan a kezeddel húzogatni. Igaz a mondás nyúlni fog, mint a rétes. Nem baj ha szakad, hiszen feltekered majd és ez nem látszik, de lehet az a szakadás lesz majd a dísze sütés után.

Készítsd el a szilvás tölteléket, mert ennek hûlnie kell.

A szilvát megmostam, félbevágtam, a magját eltávolítottam. Rászórtam a maradék cukrot és fél deciliter vizet, majd elkezdtem közepes lángon felforralni. Fantasztikusan varázsolódik át a színe mély vérvörösre. Mindig megcsodálom ezt a folyamatot.

A fél deciliter vizet elkevertem 2 ek vaníliás pudinggal majd add a szilvához adtam és addig kevergettem, míg besûrûsödik és elveszti az opálos színét, ami a pudingtól keletkezik mikor hozzáöntöd.

Ha szép vékonyra húzogattad, és már elmorzsoltál pár bosszantó megjegyzést, hogy már megint kiszakadt, na akkor vagy készen. Kend meg a tetejét egy ecset segítségével olajjal, és jöhet a töltelék. Én most diós-szilvásat készítettem. A diót ledaráltam, 3 ek cukorral összekevertem és megszórtam afelével a rétestésztát.

Szépen elterítettem rajta a szilvás töltelék felét és jöhet a tekerés. A terítõ segítségével feltekertem és egy zsírpapírral ellátott tepsire helyeztem.

A tészta másik felével is ugyanígy jártam el.

A tetejét egy felvert tojással megkentem, már mehetett is a sütõbe 190 fokon 25-30 percre.

Nekem az jön be, ha szép aranybarnára és jó ropogósra sül.

Mindenkinek jó húzogatást kívánok.

1



2




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/07/15/kel...

sponsored links

Keres?s