Diós-szilvalekváros mini csigák

2014-01-30

sponsored links

Biztosan, sokan kerültek már olyan helyzetbe, mikor valaki bejelentkezik telefonon, hogy mindjárt itt van nálunk, mert épp erre jár és beugrana, hogy beszélgessünk. Vagy a gyerek kis barátai jönnének át játszani egy kicsit. Ilyenkor, az ember gyorsan számba veszi, hogy mivel is kínálhatja meg, a nem várt vendégeket. Persze, az elõrelátók tartanak otthon némi sós ropogtatni valót, vagy édes keksz félét az  ilyen váratlan helyzetekre. De mi van olyankor, mikor nem vagyunk elég felkészültek?  Nos, a napokban én pont így jártam, de nem estem pánikba, mivel az ilyen alkalmak miatt, tartok mindig a fagyasztóban egy-két csomag vajas-leveles tésztát. Ilyenkor csak elõveszem, meleg helyre teszem, ahol gyorsan kiolvad, és megtöltöm azzal, amit épp itthon találok. Így különféle sós, vagy édes vendégváró finomságot készítek pillanatok alatt.

Diós-szilvalekváros mini csigákDiós-szilvalekváros mini csigák

Ha sósat szeretnénk, akár az elõzõ napi pörköltbõl darálunk össze egy keveset egy kis tejföllel, vagy sajttal, apróra vágott sonkával, zöldségekkel, vagy kolbásszal, de akár egy kis hagymán pirított, kellemesen fûszerezett csirkemájjal is tölthetjük.

Ha pedig édesen szeretnénk, bármilyen gyümölccsel, lekvárral, dióval, mákkal, túróval, marcipánnal, pudinggal, megtölthetjük. Végtelen a variációk száma, csak a találékonyságunkon és az otthon fellelhetõ hozzávalókon múlik, hogy milyen finomságot készítünk.

Ezek a mini csigák is ilyen gyors és finom, édes falatok. A diós-sajtos ropogós mintájára készítettem, darált dióval és isteni finom, fahéjas, házi szilvalekvárral.

Diós-szilvalekváros mini csigákDiós-szilvalekváros mini csigák

Hozzávalók:

vajas-leveles tészta

dió

szilvalekvár, de baracklekvárral is finom:)

kristálycukor

vaj

Ahogy, én készítettem:

Hozzávalók 15 darabhoz:

2 db Aldiban kapható vajas-leveles tésztalap

5 dkg dió

3-4 evõkanál házi, fahéjas szilvalekvár

2 evõkanál kristálycukor

1-2 dkg vaj

Én az Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amibõl két darabot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6db 10x20cm-es lapot tartalmaz. A csomagban lévõ lapok egyszerûen elválaszthatóak egymástól fagyosan és csak annyit olvasztok ki belõle, amennyire szükségem van. Mivel vékonyak a lapok, lisztezett gyúródeszkán, egymás mellé téve, nagyon rövid idõ alatt kiolvadnak.

Természetesen, más típusú vajas tésztából is elkészíthetõ ugyanez.



Így készültek ezek a szuper kis csigákÍgy készültek ezek a szuper, kis csigák

Elkészítés:

Elõször, egy tepsit kibélelünk sütõpapírral, a papírt megkenjük vajjal és megszórjuk kristálycukorral.

A vajas tésztalapokat vékonyan elnyújtjuk, két egyforma darabra, az egyiket vékonyan megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dióval, eloszlatjuk rajta.

A másik lapot ráhelyezzük, nagyjából ráillesztjük és a sodrófával egyszer átsimítjuk, hogy jól rátapadjon az alsó rétegre.

A második lap tetejét is megkenjük lekvárral és az egészet feltekerjük, mint a bejglit. Ujjnyi széles szeletekre vágjuk, majd a csigákat egyenként, kis távolságra egymástól felsorakoztatjuk a cukrozott tepsire és elõmelegített sütõben, 190 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük õket. Arra vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg, mivel a cukor is és a lekvár is elég gyorsan megéghet.


Még több finomság:




Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral
A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral


Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással
Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással ? Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételt


Mézes-gyömbéres minitorták
Mézes-gyömbéres minitorták


Túrós mini palacsinta, ribizlimártással
Túrós mini palacsinta, ribizlimártással


Húsvéti gesztenyés kalács
Húsvét ? Húsvéti gesztenyés kalács




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/01/30/...

sponsored links

Keres?s