Diós-növényi sajtos fasírtgolyók fekete szezámmaggal

2014-04-04

sponsored links

Hozzávalók:

10 dkg dió
2 graham zsemle
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. lenmagpehely + 2 ek. víz
2 ek. fekete szezámmag 
10 dkg Violife natúr növényi sajt 
kevés víz
4 tk. bio ételízesítõ
himalaya só - ízlés szerint
2 tk. majoranna
2 tk. pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés:

A zsemléket beáztatjuk, majd egy tálba kinyomkodjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, felkockázzuk és 2 ek. olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Ehhez adjuk hozzá a megdarált diót, a szétnyomott fokhagymát, a majorannát, sót, ételízesítõt és pirospaprikát. Ezt hozzákeverjük a kinyomkodott kenyerekhez. Beleszórjuk a fekete szezámmagot, a vízbe áztatott lenmagpelyhet,  a kockákra vágott növényi sajtot, majd alaposan összedolgozzuk, majd fasírtokat formálunk és olajjal kikent tepsiben 180 fokon 30 perc alatt kisütjük. 

A fekete szezámmagról:

A fekete szezámmag (Sesamum indicum L) hasonló az ismertebb fehér szezámmaghoz. A fekete szezámmag és a barna (arany) szezámmag nem hántolt, míg a fehér színû szezámmag hántolt. A világosabb színû szezámmagot inkább Nyugat és Közel Keleten használják, míg a fekete szezámmag a távol keleten népszerûbb.  A fekete és a fehér szezámmag együtt is használhatók az ételek vonzó színfoltjaként. A szezámmag gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint számos elõnyös egészségügyi hatásuk van.
A fekete szezámmag kb. 60%-kal több kálciumot tartalmaz, mint a hántolt (fehér) szezámmag.
A szezámmag származási helye valószínûleg India. A híres ?Szezám tárulj? mondás, onnan származik, mikor a megérett szezámmag szétpattan. Afrikában a szezámmagot ?benne?-nek hívják és egyaránt használják magára a magra és a belõle készült olajra is.  A szezámmag több ezer éve létezik, sõt mondják azt is, hogy amikor az istenek a világot teremtették szezám bort ittak.
A fekete szezámmagnak ízletesebb és erõsebb aromája van, mint a fehér vagy barna szezámmagnak.. A pirított fekete szezámmagban felszabadulnak az értékes anyagok, valamint az íze is jellegzeteseb. Olajtartalma magas 40%-60% között van. A belõle készült olajnak jellegzetes íze van, gazdag antioxidánsokban, ami által hosszabb az eltarthatósági ideje. A magok is hosszú ideig eltarthatók és tovább ellenállnak az avasodásnak. Magas a fehérjetartalmuk is 35%-50% között van.


Folytats a blogon ... magdireceptek.blogspot.com/2014/04/di...

sponsored links

Keres?s