Diós kuglóf

2014-04-21

sponsored links

A szüleimnek van egy nagyon jó barátnõje, aki a klasszikus reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora beosztást követi. Nem iszik úgy kávét vagy teát, hogy ne lenne mellé valami kis ropogtatnivaló vagy sütemény. Jó, nem a klasszik angol teázás híve (uborkás szendvics meg ilyenek), inkább a németeknél szokásos kávé-süti kombóé. Miután mostanában apukám elég sokat segít neki, õ is rászokott erre a dologra és hiányolja, ha nincsen semmilyen sütemény. De ugye mostanában elég sok gluténmentes megoldás volt itthon, nem mintha bármelyikünk is rá lenne szorulva, de kísérletezni kifejezetten érdekes. Én nagyon jól elvagyok velük, viszont a család néha annyira nem díjazza ezeket a cuccokat. Oké, megeszik, de az olyasmit azért sokkal szívesebben fogadják, mint ami alább is következik.
Egyébként az külön vicces, hogy a legnépszerûbb receptek mindig a cukor-, glutén- és laktóz- vagy tejmentes sütemények, édességek. Ezen szerintem el kéne gondolkodni mindazoknak, akik szerint ki lehet irtani bármilyen diétával vagy trendi étrenddel az édességeket. Szerintem már itt is leírtam többször, hogy ha tetszik, ha nem, az édes íz iránti vágy genetikus az embernél, soha nem fog elmúlni. Láthatóan igen nagy erõfeszítést tesz egyébként az összes diéta és étrend követõje, hogy valamiképpen pótolja a kihagyni kívánt sütiket és édességeket.

DIÓS KUGLÓF
125 g vaj
1 csésze nádcukor
2 db tojás
1 tk vaníliapaszta
1 csésze tejföl
2 csésze liszt
1 ? tk sütõpor
? tk szódabikarbóna
A diós réteghez:
1 csésze durvára vágott dió
? csésze sötétbarna cukor
3 tk fahéj
? tonkabab

A sütõt bekapcsoljuk 150 °C-ra. Két kisebb kuglóf formát kikenünk vajjal.
A puha vajat habosra verjük a nádcukorral, egyenként beleütjük a tojást, simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a tejfölt.
A lisztet elkeverjük a sütõporral és a szódabikarbónával, majd az egészet a vajas-tejfölös krémhez adjuk, simára dolgozzuk.
A diós réteghez egy kisebb tálban elkeverjük a barna cukrot a fahéjjal és a reszelt tonkababbal.
Az elõkészített formába rétegezzük a hozzávalókat: sütimassza, fahájas-tonkababos cukor, dió. Ezt addig folytatjuk, míg van a hozzávalókból. A tetejére kerüljön a dióból és a fûszeres cukorból.
Berakjuk a sütõbe és 35-40 percig sütjük, vagy addig, míg a beleszúrt tû tisztán jön ki belõle. Kivesszük, kicsit hagyjuk hûlni a formában, majd tálra borítjuk.
A délutáni teázáshoz vagy kávézáshoz langyosan a lefinomabb.


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~...

sponsored links

Keres?s