Diós kelt rudak

2014-06-06

sponsored links

Még az õsszel kaptunk egy nagy táska diót Anyukáméktól. Most egy részét megtisztítottam és egy puha kis diótöltelékes kalácsot készítettem a családnak. A közeli pékségben lehet hasonló terméket kapni, azt próbáltam itthon megalkotni. Az ízletes tölteléktõl kicsit karácsonyi hangulat kerített a hatalmába, mert erõsen a diós bejglire emlékeztet. Remek reggeli egy pohár tej vagy kakaó társaságában, de kiváló útravaló is lehet egy kis kirándulás alkalmával.


Hozzávalók 8 db rúdhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztõ
*2,8 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás sárgája
*8 dkg margarin

Töltelékhez:
*20 dkg darált dió
*10 dkg cukor
*2 tasak vaníliás cukor
*1 egész nagy citrom reszelt héja
*1 dl tej

Lekenéshez:
*1 ek margarin olvasztva

Az élesztõt a langyos, de nem forró tejbe morzsoljuk. Meghintjük 1 evõkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztõvel.
Majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a margarint.
Rugalmas tésztát dagasztunk belõle.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A darált dióhoz reszeljük a citrom héját, beleszórjuk a cukrokat és a tejjel jól összekeverjük.
A megkelt tésztát kb. 5 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk, amit 8 kisebb téglalapra vágunk.
A tölteléket elosztjuk a kis tésztalapok közepén. A hosszabbik oldaláról felhajtjuk és a kalács szélét a tészta oldalához nyomkodjuk, majd a hajtás részt alulra fordítjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
A sütõt elõmelegítjük, addig kb. 20 percet hagyjuk a rudakat kelni.
Lekenjük egy kevés olvasztott margarinnal.
180 fokon 20 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Hagyjuk kihûlni és porcukorral meghintve kínáljuk.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/06/dios-...

sponsored links

Keres?s