Diópálinka (Zöld dió pálinka)

2014-06-08

sponsored links





Régi családi recept szerint. 
A recept elkészítése most aktuális!

Hozzávalók:

30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfûszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minõségû törkölypálinka
2 db 5 literes befõttes üveg (csavaros tetejû)

Elkészítése:

A diót június eleje, közepe táján (június 24 elõtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. Ilyenkor egy hústûvel könnyedén átszúrható. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg õket váltott vízben, majd daraboljuk fel negyedelve.
Gumikesztyût érdemes használni, mert nagyon fog a dió leve! 


A felaprított diót és az alapanyagokat elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.  

 A pálinka megbízható helyrõl származzon, jó minõségû legyen, kb. 50°-os!

Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni õket, ahhoz kell a hely.





A lezárt üvegeket 16 napra kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid idõn belül a színe teljesen besötétedik.

Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetõen enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!


16 nap elteltével leszûrjük, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál finomabbra érik.
A leszûrt pálinka sötétbarna színû, kellemes dió illatú, finom aromájú.


Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje továbbra is a törkölyével marad azonos!!!

Nagy elõszeretettel szoktam idõnként  idézni Zilahy Ágnest, miszerint: ?gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer?!
Õ ezt már megmondta 1892-ben, a ?ValódiMagyar Szakácskönyv? címû kiadványa szerint, hihetünk neki. 
Íme az õ receptje:

Dió pálinka.

?Egy 3 literes bõszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfõzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprõ, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket idõnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer!?

 A dió és a zöld dió méltatását megtaláljuk Orosz Péter: Dióskönyv c. munkájában, sok egyéb más dióval kapcsolatos okossággal együtt, receptekkel bõvítve. 
Érdemes olvasgatni, nagyszerû, alapos gyûjtemény, csak ajánlani tudom!

Ez a bejegyzés megtalálható a "Reformnasik" blogomon is!



Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2014/06/diopalin...

sponsored links

Keres?s