DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz

2014-02-26

sponsored links

Újra szerda, újra DIY? nézzétek csak, mit hoztam nektek ma? Bizony, ezt is elkészíthetjük itthon! Nyilván itthon se lesz egészségesebb, de legalább spóroltunk vele. :-)

törökméz

Ki szereti ezt a vásári csemegét? :) Kisebb vagyonért lehet rá szert tenni a nyár búcsúztató, körhintás, vattacukros, sörsátras bulik alkalmával. Bevallom, én ezt sose szerettem gyerekként, én a mentolos szõlõcukorért rajongtam, a vajkaramellért, a grillázsért. Egyszer talán kóstoltam, így nagyjából tudom milyen az állaga (már ha 1 kóstolás hiteles forrásnak számít), na ez nem 100%-osan olyan, viszont ezzel az itthoni prototípussal azt hiszem törökméz kedvelõvé is váltam. :) Hát ez nagyon fincsi. No nem egészséges, csak szimplán fincsi.

5 perces csemege, 3 összetevõbõl. Egy kis odafigyeléssel bárki elkészítheti. Õszinte leszek, én este gyorsan le is akartam gyártani, és sikerült picit elszenesítenem, de ez veletek nem fog elõfordulni, mert beszámolok mindenrõl részletesen. ;-) Mellesleg világ életemben gyenge voltam kémiából, márpedig lehet hogy most hasznos lenne némi tudás, de gyakorlatilag amíg a karamell készült, nem volt semmi de semmi baja a cuccnak. Azonban amint megkapta a szódabikarbónát, mintha elkezdte volna égetni? :-o Létezik? Kémiatudósok, vagy nálam tanultabb emberek megírhatják a véleményüket, örülnék. :)

Hozzávalók

(kis adag)

10 dkg cukor

1,5 ek méz

1 kk szódabikarbóna

a tál kikenéséhez 1 ek olaj + alufólia

Kezdjük a történetet azzal, hogy az alufóliával jól kibélelünk egy müzlis tálat. Simítsuk bele szépen a fóliát, különben csipesszel csipegethetjük ki a törökmézbõl, ha itt-ott befolyik. Egy ecset segítségével alaposan olajozzuk körbe a fóliát mindenhol. Jöhet a törökméz. A szódabikarbónát egy kis csészében készítsük magunk mellé.  A cukrot és a mézet egy lábasba öntjük, és viszonylag nagy lángon (vagy a közepes rózsán menjen max-on, vagy ahogy én csináltam, tegyétek a nagyra, és állítsátok kb. középszintbe) elkezdjük hevíteni. Nagyjából 5 perc az egész folyamat, ennyi idõ telik el, amíg nagyon szép világos karamell színt kap a cukor és a méz. Ne akarjunk olyan karamell színt kapni, mint amit krémekben látunk, mert utána jön a krach? :) Tehát épphogy szép világos elkezd lenni a cukor, elzárjuk a lángot, beleborítjuk a szódabikarbónát, és villámgyorsan elkeverjük, kb. 6-8 keveréssel. Ekkor kezd majd habzani, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tálkánkba egyetlen, hirtelen mozdulattal.

DSCF6806

És kész vagyunk. Szobahõmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk kihûlni, majd kiszedjük a tálból, lehúzzuk a fóliát, és egy éles, recés kés segítségével tudunk vagdosni belõle, no nem túl szabályos darabokat. Kóstoljátok meg, szerintem zseniális! ;)

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/torokmez


Hasonló bejegyzések:




vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika


diy vaníliás krémtúró
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró


DSCF3068_2
Tarte tatin (Francia almatorta)


cukkinismuff_2
Csokis cukkinis muffin




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/02/26/diy-c...

sponsored links

Keres?s