DIY ? Csináld magad! ? Házi pilóta keksz

2014-05-15

sponsored links

Na ez most olyan keksz, amire nem mondhatom, hogy gyerekkorom meghatározó desszertje. Merthogy én nem szerettem.  Nekem a vaníliás karika volt a favorit, a pilótáért egyáltalán nem rajongtam. Ez is egy olyan étel, amihez fel kellett nõnöm. Sok ilyen van, bár kevésbé meglepõ módon a többi inkább a fõzelékek táborába tartozik. :-) 2 hetes kihagyás után újabb DIY bejegyzéssel készültem nektek, mégpedig ezzel a keksszel?

pilóta keksz csokival

Emlékeim szerint a barátságunk a pilótával az elsõ kóstolás után már meg is szakadt. A tömény vajas krém miatt. Ugyanez volt a bajom a téli fagyival is. Na azzal végképp ki lehetett volna kergetni a világból. Nem is oly rég kóstoltam újra a pilótát, amikor golyókat készítettem belõle, és meglepõdtem, hogy ízlik. Mondom, vagy felnõttem ehhez a barátsághoz, vagy más receptúra alapján dolgozik a gyártó. Még régebben elkezdtem böngészni a netet, hogy milyen krémeket használnak mások. Volt minden kérem szépen, nutella, tört mogyoró (van mogyoró az eredetiben? nekem nem tûnt fel, de lehet, hogy tévedek), és legtöbb esetben a kakaós vajkrém. Úgyhogy saját recept készült, ennek több oka is volt. Az egyik pedig az, hogy a héten készült somlóit jól elfelejtettük locsolgatni a csokiöntettel, ami ezáltal jól meg is maradt :) Tehát csokis töltelék készült, vajasan. A gyerekek a tanúk rá, hogy ehetõt alkottam, és finom. Bátran megkockáztatom, hogy jobb, mint az eredeti. Hogy miért? Mert saját, mert tudom mi van benne, és mert fincsi! Egy apró bibi azonban van vele. Az, hogy még friss :-) És minden harapásnál szétcsúszik. De betettem a hûtõbe gyorsan a nagy részét, és remélhetõleg holnap referálhatok az eredményrõl, miszerint szépen összeállt a keksz-szendvicsünk. :) Ajánlom magamat, akarom mondani a kekszet! ;-)

Hozzávalók

35 dkg liszt

5 dkg kukoricaliszt

(ettõl lesz igazán keksz a keksz)

25 dkg vaj/margarin

15 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

csipet só

1 tk vanília kivonat

2 M-es tojás sárgája

1,5 ek kakópor

Krémhez

1 tálba étcsokoládé

15 dkg vaj

3-4 ek porcukor

1 dl tej/tejszín

1 tk rum (opcionális)

Kezdjük a krémmel. Hõálló tálba pakoljuk a feltördelt csokit, a kockázott vajat, rászórjuk a porcukrot, és felöntjük tejjel/tejszínnel, illetve adhatunk hozzá kevés rumot. Egy lábasba vizet teszünk, erre rátesszük a csokival és egyéb hozzávalókkal megpakolt tálat, és melegíteni kezdjük a vizet, hogy vízgõz felett mindent egynemûvé olvasszunk. Ha kész, félretesszük hûlni.

Jöhetnek a kekszek. Érdemes a hozzávalókat kettészedni, és 2 tésztát kikeverni. A lisztet a porcukorral elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Az egyikhez hozzáadjuk a vanília kivonatot, a másikhoz a kakaóport, majd a tojások sárgájával összeállítjuk a tésztát. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel tudunk segíteni magunkon. :) Ha kész, fóliába csomagoljuk, és kis idõre (fél óra) betesszük a hûtõbe pihenni a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, és korongokat szaggatunk, amiket sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. Kiszúróval dekorálhatjuk a közepét, mivel sütõport nem használtunk, nem lesz torzulás sülés közben. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és kb. 12-14 perc alatt megsütjük a fehér és a barna korongokat is. Hagyjuk teljesen kihûlni!!! Egy korong közepére krémet helyezünk, majd egy ellentétes színû korongot ráteszünk, és óvatosan összenyomjuk, amíg a  krém el nem oszlik egyenletesen a keksz széléig. Én a hûtõbe tettem, hogy a krém ne legyen túl lágy szobahõmérsékleten. Szerintem másnap lesz a legjobb, akkor már nem fog szétcsúszni, a tapasztalat a töltött kekszeknél ezt mutatja. Próbáljátok ki! ;-)

pilóta keksz csokival

A zsûri értékelte a kekszeket, amik jól vizsgáztak:

DSCF8921                DSCF8909

És egy kép a nosztalgia kedvéért?. :)

Pilóta /Fotó: http://retronom.hu/node/2492/

Gyertek Facebookra is ???? > ITT vagyok! :)


Hasonló bejegyzések:





DIY ? Csináld magad! ? VIII. rész ? A ?mekis? pite


diy vaníliás krémtúró
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró


trappista sajt
DIY ? Csináld magad! ? X. rész ? A trappista sajt


DSCF6806
DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/05/15/diy-c...

sponsored links

Keres?s