Disznóvágás torta tombolaajándéknak

2014-02-16

sponsored links

Disznóvágás torta a  farsangi bálra

Elõrebocsátom, hogy én egy csirke nyakát se vágom el. Egyszer ugyan kb. 30 évvel ezelõtt megtörtént.
Baltával végeztem a favágó tuskóra rákötözött baromfival, de nekem jobban fájt, mint szegény tyúknak.
Benne csak az ösztönös félelem volt, de bennem jó adag lelkiismeret furdalás is.
Hogy most mégis disznót vágtam saját kezûleg?
Jótékonykodásból.
Szülõfalumban a felnõtt óvodai farsangi bálra készítettem tombola ajándéknak.
Nem kizárólag az én ötletem volt, a végsõ kinézethez is kaptam instrukciókat.
Ezt sikerült összehoznom. Látom a hibáit, most ennyi tellett tõlem. De szívesen csináltam.
Nem volt célom anatómiailag tökéletes disznót alkotni tortából (nem is tudnék), a lényeg, hogy  felismerhetõ legyen.
Ebben a formájában talán az.
Elõször a "bõrét" készítettem el, pillecukor fondantot. (bár másutt már posztoltam, leírom)
Pillecukor fondant:
28 deka pillecukor
56 deka porcukor
4 evõkanál víz
4 deka margarin
A  margarinnal alaposan kikent hõálló tálba beletettem a pillecukrot, rálocsoltam a vizet és mikróba  tettem .
Jól bemargarinozott fakanállal idõnként megkevertem. Mikor elolvadt kivettem, és a kétszer átszitált porcukor 2/3-át beleöntve keverni kezdtem. A többi porcukrot csak apránként adagoltam hozzá. amikor már nehezen lehetett keverni, úgy gyúrtam tovább, mint a tésztát. Ha rugalmas gyurmaszerû állagot érünk el, akkor készen van. Most színes pillecukorral dolgoztam, de kicsit erõsebb rózsaszínt akartam elérni, ezért néhány csepp természetes anyagú piros ételfestéket belecsepegtettem. Ilyenkor kicsit több porcukrot felvesz. A kész fondan majdnem 1 kiló lett.
Néhány fotó a készítésrõl
A tészta Lia féle vizes piskóta  készült 12 tojásból kétszerre bekeverve és kétszerre kisütve a nagy gáztepsiben.
A krém pedig vaníliapudingos-meggyes-margarinos, mint ennél a Barbi tortámnál, csak nagyobb adagban.
Négy deci tejhez négy deci meggylevet öntöttem, abban fõztem meg két zacskó vaníliapudinport, és 8 kanál cukrot tettem bele. Negyven deka margarint jól kikevertem 4 evõkanál porcukorral és ehhez kevertem kanalanként a kihûlt pudingot. Géppel felhabosítottam, finom, könnyû krémet kaptam.
A piskóta lapokat  széltében középen kettévágtam, majd lapjában szintén. Az elsõ lapot bekentem krémmel és magozott meggybefõttem szórtam rá. Így raktam négy lap magasan, majd megfaragtam, és csak középen magasítottam a háta részt. A fejhez elõször egy müzlis tálkába belenyomtam a megtöltött lapokat, majd hûtõbe tettem, hogy megtartsa a formáját. mikor jól kifagyott hozzáragasztottam a testhez. Külsõ bekenéshez 35 deka margarint kis meggylével és porcukorral (nem mértem dekára, hanem szórtam és kóstoltam) kikevertem és az egész állatot átkentem vele. A lábakat is krémmel, meggyel töltött piskótából így csináltam. Ezek nem a legjobban sikerültek, fõleg bevonni volt nehéz õket, mert nem volt idõ jól kifagyasztani, így nem lett egyenletes sima a lábakon a fondant. Gyúrtam be kekszdarát margarinnal, meggylével, és abból gondoltam új lábakat kreálni, de jött a keresztlányom, aki a bálba vitte a tortát, és õ azt mondta, nem mûvészi alkotás kell, a célnak megfelelnek a már készen lévõ lábak.
Miután a lábakat bevontam, a többi fondantot egy darabban kellett kinyújtani, ami elég nehéz volt, mert a szilikon lapom csak 31x45 centis, és ettõl nagyobbra kellett nyújtanom. Állandóan igazítani kellet vagy a lapot, vagy a fondantot. Ráadásul a fonák oldalán nyújtottam, mégis a mérõ körök vonalai belenyomódtak a fondantba. (Nem tudom, ezt más hogy védi ki?)
Azért sikerült egyben ráteríteni. Füleket, farkat, orrot vágtam ki az oldalról leesõ részekbõl, és a fondant szinte teljesen el is fogyott . Szemeket régebbi maradékból vágtam.
Fázisok a disznó torta készítésérõl
Az utolsó símításokat együtt végeztük a keresztlányommal. Találgattuk, hogy hova kerüljön a kés?
Errõl eszembe jut Rejtõ Jenõ könyve a Piszkos Fred, ami valahogy úgy kezdõdik, hogy:
- Uram, nem látta a késemet?
 - Itt van a hátamban!
- Forduljon meg, hogy ki tudjam venni!
 - Ne vegye ki, mert akkor elvérzek...
Tehát a késnek a hátban a helye. Odatettük! Meg néhány csepp vért "imitáltunk" ételfestékkel.
Felszórtuk "homokkal" ha nagyon vérezne...
Egy foktõi fiatalasszony nyerte a tortát. Mihelyt felvágták, visszajelzést kaptam, hogy "isteni finom"!
Reméltem is! :)
Ha véletlenül kapok az átvételrõl fotót, felteszem ide.


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/02/diszn...

sponsored links

Keres?s